Voňavý pomerančový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškotová roláda:
4 vejce
3 lžíce vody
3 lžíce cukru
70 g polohrubé mouky
50 g strouhaných mandlí
pomerančová kůra
rybízový džem
Korpus:
4 vejce
3 lžíce cukru
70 g polohrubé mouky
50 g strouhaných mandlí
pomerančová kůra
rybízový džem
Náplň a ozdoba:
baliček želatiny v prášku
6 pomerančů
1 citrón
pomerančová kůra ze 2 pomerančů
50 g cukru
300 g bílého krémového jogurtu 3%
500 ml šlehačky
3 - 4 kumquaty
čokoládové zdobení
pistácie

Postup přípravy receptu

  1. Roláda: Z bílků a vody ušleháme tuhý sníh, postupně do něj zašleháme cukr, žloutky a sypké přísady, na pečícím papíře upečeme piškot, upečený piškot překlopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír, namažeme džemem a zarolujeme. Pozn.:nepřepéct, pak se špatně roluje.

  2. Korpus: Připravíme stejné těsto jako na roládu, jen pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě průměr 28 cm, vyklopíme.

  3. Náplň: Ze 4 pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, smícháme s kůrou, cukrem a jogurtem, v malém množství vody si připravíme želatinu, kterou pomalu vmícháme do jogurtové směsi, nakonec do lehce tuhnoucí směsi přidáme ušlehanou šlehačku ze 400 ml. (100 ml. si dáme stranou na ozdobu).

  4. Okolo prochladlého kropusu si opět upevníme dortový ráfek, korpus poklademe tenkými plátky dobře oloupaných 2 pomerančů, roládu nakrájíme na zhruba 1 cm tlusté plátky a rozložíme ji po obvodu dortu, naplníme krémem a dáme tuhnout. Ozdobíme na tenké plátky nakrájenými kumquaty, šlehačkou, sekanými, nesolenými pistáciemi, čokoládou, hodí se lístky meduňky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!