Voňavý pomerančový dort
Recepty, DortySuroviny
- Piškotová roláda:
- 4 vejce
- 3 lžíce vody
- 3 lžíce cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g strouhaných mandlí
- pomerančová kůra
- rybízový džem
- Korpus:
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g strouhaných mandlí
- pomerančová kůra
- rybízový džem
- Náplň a ozdoba:
- baliček želatiny v prášku
- 6 pomerančů
- 1 citrón
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů
- 50 g cukru
- 300 g bílého krémového jogurtu 3%
- 500 ml šlehačky
- 3 - 4 kumquaty
- čokoládové zdobení
- pistácie
Postup Voňavý pomerančový dort
Postup přípravy receptu
-
Roláda: Z bílků a vody ušleháme tuhý sníh, postupně do něj zašleháme cukr, žloutky a sypké přísady, na pečícím papíře upečeme piškot, upečený piškot překlopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír, namažeme džemem a zarolujeme. Pozn.:nepřepéct, pak se špatně roluje.
Korpus: Připravíme stejné těsto jako na roládu, jen pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě průměr 28 cm, vyklopíme.
Náplň: Ze 4 pomerančů a citronu vymačkáme šťávu, smícháme s kůrou, cukrem a jogurtem, v malém množství vody si připravíme želatinu, kterou pomalu vmícháme do jogurtové směsi, nakonec do lehce tuhnoucí směsi přidáme ušlehanou šlehačku ze 400 ml. (100 ml. si dáme stranou na ozdobu).
Okolo prochladlého kropusu si opět upevníme dortový ráfek, korpus poklademe tenkými plátky dobře oloupaných 2 pomerančů, roládu nakrájíme na zhruba 1 cm tlusté plátky a rozložíme ji po obvodu dortu, naplníme krémem a dáme tuhnout. Ozdobíme na tenké plátky nakrájenými kumquaty, šlehačkou, sekanými, nesolenými pistáciemi, čokoládou, hodí se lístky meduňky.