Rukávník z kynutého bramborového těsta
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 5 brambor uvařených ve slupce
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 čajová lžička soli
- 100 ml rozpuštěného sádla
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 4,2 g droždí (jedna kostka)
- trochu cukru
- hrst sezamových semínek (lunečnicového semínka lněného semíka)
- vejce na potření
- náplň:
- 100 g Schwarzwaldské šunky nebo uzené slaniny
- 100 g goudy (plátky nebo nastrouhanou)
- pórek
- sůl
- pepř
Postup Rukávník z kynutého bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru a droždí umícháme v hrnku kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít.
Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme do větší mísy.
Přidáme mouku, větší část semínek, vejce, sůl, vlahé sádlo a nakonec kvásek.
Vypracujeme těsto, které by mělo být spíše tužší, bramborové těsto totiž stáním trochu zřídne (množství mouky tedy případně podle potřeby navýšíme). Těsto necháme ho asi 1 hodinu vykynout.
Poté ho přemístíme na moukou vysypanou pracovní plochu a rozválíme na plát cca 1cm silný.
Poklademe plátky šunky nebo slaniny, sýrem, kolečky pórku, mírně osolíme a opepříme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a plát opatrně zavineme.
Povrch opět potřeme vejcem, posypeme zbylými semínky a upečeme dozlatova podle zkušenosti s vlastní troubou. Já jsem pekla na horkovzduch na 180°C asi 45minut.
Upečený rukávník krájíme na porce a podáváme jako předkrm nebo samostatné jídlo. Pokud chceme podávát studený (i tak je moc dobrý), necháme ho raději vychladnout vcelku a až potom nakrájíme.