Větrníky pečené v košíčku

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
140 g hrubé mouky
na špičku příborového nože prášek do pečiva - do mouky
250 ml vody
špetku soli
90 g másla
4 celá vejce
1 vanilkový cukr nebo vanilková tresť - pár kapek
formičky na košíčky 9 kusů o průměru 10 cm - velké
Žloutkový krém, karamel na šlehačku a polevu dělám den dopředu.
Krém žloutkový na plnění větrníků:
500 ml mléka - nebo smetany na vaření 10%
1 sáček Zlatý klas nebo 50 g Maizeny
1 balíček vanilínového cukru, když máme vanilkový lusk, tak tam kousek přidáme (vybereme před plněním)
2-3 žloutky
6 PL cukr krupice
80 g másla
2 lžíce pískového cukru
rum,ale v málo a chutnat, aby to nebylo příkře rumový, jenom váneček rumíku,/dávám dvě čajové lžičky /
Šlehačka s karamelem na plnění větrníků:
(autor Casino) - velmi dobrá
130-150 g cukru krupice /doporučuji 130 g/
120 ml šlehačkové smetany - do karamelu, nebo odlít z rostlinné šlehačky do karamelu, je to jedno
380 ml rostlinné šlehačky
Karamelová poleva na větrníky:
120 g cukru krystal
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Necháme svařit na sporáku vodu se se špetkou soli, přidáme máslo a až se rozpustí, tak najednou vsypeme mouku. Mícháme dřevěnou vařečkou, až se vše spojí. Dáme hořák na minimum a těsto vařečkou stále provalujeme v kastrůlku asi 8 minut aby se propařilo - je to důležité, jinak nevyběhne. Po všem tom provalování a paření necháme těsto částečně vystydnout asi na teplotu ruky. Můžeme ho přeložit do mísy robota a pak k němu přidáváme po jednom vajíčka a vždy vajíčko dobře přimícháme do těsta. Do posledního vajíčka přimícháme vanilkový cukr - tresť rozpustíme a zapracujeme do těsta. Vajíčka nesmí být ledová z lednice. Těsto dáme do cukrářského sáčku a dvakrát dokola uděláme hada ve formičce o průměru 10 cm. Nahřejeme troubu na 200°C, strčíme do ní plech a když je ohřátý, naskládáme na něj košíčky s těstem. Zapneme horkovzduch a pečeme 35 minut. Pak vypneme troubu a necháme v troubě ještě 10 minut dojít. Dobu pečení je nutné přizpůsobit velikosti košíčku. menší pečeme kratší čas cca 25 minut a taky zkrátíme dobu po vypnutí trouby na 7 minut. V žádném případě troubu po celý čas neotevíráme! Větrníčky budou mít pěkné tmavé plamínky na vrcholcích - viz. foto.

  2. Žloutkový krém: všechny suroviny smícháme v mléce nebo smetaně a uvaříme do velmi hustého pudinku. Máslo s cukrem dobře našleháme a přidáme studený pudink, spolu vyšleháme do hladka. Uvařený pudink přikryjte potravinářskou folií a až tak ho dejte do lednice chladit. Pokud vaříme ze smetany na vaření, už máslo nepřidáváme! Jen prošleháme a plníme větrníky.

  3. Karamelová šlehačka: cukr necháme za stálého míchaní zkaramelizovat do hnědé barvy. Do teplého karamelu přilijeme opatrně šlehačku, rozvaříme do hladka, pokud je potřeba, šlehačku přidáme, konzistence musí být lehce tekutá. Necháme vychladit a dáme do lednice.

  4. Na druhý den vyšleháme rostlinnou šlehačku do tuha, do kastrůlku s karamelem přidáme tři lžíce ušlehané rostlinné šlehačky, promíchneme metlou a vylijeme k vyšlehané rostlinné šlehačce. Spolu důkladně promícháme stěrkou, aby nezůstal karamel u dna mísy a prošleháme znovu do tuha. Šlehačka by měla mít barvu lískového oříšku a být velmi jemně sladká. Chutnáme, aby nebyla proslazená moc.

  5. Karamelová poleva: upálíme krystal na tmavě hnědý karamel, necháme trošku zchladnout, přilijeme trošku vody a rozvaříme na hustotu polevy. Vodu přilévejte postupně, aby nebyla poleva řídká, pak nedrží. Nechte v kastrůlku a před upotřebením mírně ohřejte. Já rozřežu větrníky a vršek namáčím rovnou v kastrůlku a nechám je vedle a pak uložím na větrníky. Poleva trošku lepí, ale nevadí, je velice chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!