Domácí větrníky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 ml vody
125 ml oleje
špetka soli
250 g hladké mouky
6 vajec
Karamelová poleva:
2 lžíce karamelizovaného zahuštěného slazeného mléka (Caramelo Condé)
250 ml 33% šlehačky
cukr moučka
Karamelový krém:
200 g másla
1/2 l polotučného trvanlivého mléka
2 karamelové pudingy (Dr. Oetker Premium Puding Extra karamel 42 g)
4 lžíce cukru
zbytek plechovky karamelového mléka Caramelo Condé
zhruba čtvrtina vyšlehané šlehačky se ztužovačem (viz Šlehačka)
Šlehačka:
2 smetany ke šlehání 33% 250 ml
2 šlehačky de luxe 40% 200 g
1 Dr. Oetker želatinový ztužovač 50 g

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C. Do kastrolu dáme vodu, olej a sůl, přivedeme k varu a naráz vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem. Těstem nastříkáme na plech s pečícím papírem tvary větrníků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví. Upečené větrníky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout.

  2. Připravíme polevu. Karamelové mléko vložíme do rendlíku a za stálého míchání rozehřejeme, přilijeme šlehačku a vaříme do úplného rozpuštění všech kousků. Až je hotovo, přidáme cukr moučka dle uvážení. Bez něj je poleva málo sladká. Já ho dodala tolik, aby poleva při natírání nestékala. Před potíráním větrníků znovu lehce rozehřejeme, aby šla poleva hezky roztírat. Můžeme několikrát zopakovat, poleva při chladnutí tuhne.

  3. Na karamelový krém z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding, vložíme do studené lázně a za občasného řádného promíchání vychladíme na pokojovou teplotu. Ručním elektrickým šlehačem vyšleháme nejprve karamelové zahuštěné mléko, přidáme po částech máslo pokojové teploty, cukr dle chuti (já ho přidala celkem dost, aby byl krém opravdu sladký, protože šlehačka a těsto jsou bez cukru) a za stálého šlehání přidáváme po částech uvařený puding. Do takto připraveného krému zlehka vmícháme asi čtvrtinu vyšlehané šlehačky se ztužovačem, kterou připravíme následovně...

  4. Smetanu ke šlehání a šlehačky vyšleháme do tuha. Želatinový ztužovač nasypeme do větší misky, přidáme 100 ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 minuty. IHNED po částech přidáme šlehačku a důkladně metličkou promícháme.

  5. Na spodní část upečených větrníků nastříkáme sáčkem s větší špičkou krém tak, aby ve středu byla trochu vyšší vrstva, než na okrajích, stejným způsobem na krém nastříkáme šlehačku, přiklopíme vrchní částí větrníků a potřeme polevou (použila jsem pírko a šlo to velice dobře).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!