Filované vepřové palce a smetanové brambory

Recepty, Minutky

Suroviny

6 ks vepřových palců z kýty
sůl
pepř čtyř barev
olivový olej
6 velkých brambor varný typ A
1 kelímek smetany na šlehání 31%
6 snítek rozmarýnu
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přípravou smetanových brambor, neboť se déle pečou.

  2. Oškrábané brambory nastrouháme na velmi tenké plátky. Dáme si je do větší mísy a přidáme k nim sůl a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Společně promícháme a následně zalijeme smetanou. Ručně vše poctivě promícháme a to tak, aby nedošlo k tomu, že plátky brambor zůstanou slepené, a smetana se mezi ně nedostane.

  3. Když máme vše pečlivě promíchané tak si připravíme pekáč, do kterého na dno vložíme pečicí papír a na něj klademe promíchané bramborové plátky. Vše poté zalijeme zbytkem smetany.

  4. Vložíme přikryté do rozehřáté trouby a pečeme na střední stupeň do měkka. Jakmile jsou brambory měkké a smetana vsáknuta do bramborových plátků, odkryjeme a pečeme do zezlátnutí.

  5. Vepřové palce si potřeme olivovým olejem a bohatě osolíme a opepříme.

  6. Necháme při pokojové teplotě asi 30 minut uležet – mezitím se nám pečou brambory a voní to v kuchyni krásně rozmarýnem.

  7. Rozpálíme steakovou pánev a poté vkládáme palce a opékáme ze všech stran cca 10 minut.

  8. Otáčíme palce na pánvi a opékáme do zlatova. Poté vložíme palce do alobalu, dobře zabalíme a necháme 5 minut tzv. dojít. Servírujeme filované“ (nakrájené) a podáváme společně se smetanovými bramborami.

  9. Vhodným doplněním chutí je volské oko a domácí tatarská omáčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!