Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Odpalované těsto:
- 200 ml vody
- 5 PL rostlinného oleje
- špetka soli
- 200g hladké mouky
- 5 vajec
- Základní žloutkový krém:
- uvařený pudink z 500 ml mléka (používám plnotučné), 2 balíčků pudinkového prášku (vanilka), cukru podle chuti a žloutku
- rum nebo rumové aroma
- 1/2 másla (125 g)
- Žloutková šlehačka:
- hotový žloutkový krém (já dávám asi 7 lžic)
- smetana ke šlehání
- Karamelová šlehačka:
- 250 g cukru krupice
- 2 smetany ke šlehání (250 ml)
- fondánová poleva
- kulér (cukr a voda)
Postup Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Postup přípravy receptu
-
Vodu, olej a sůl přivedeme k varu. Přidáme mouku a chvíli restujeme, dokud nemáme kompaktní hmotu. Tu necháme vychladnout. Po jednom přimícháváme vejce, až vznikne hmota konzistence husté kaše. Připravíme si cukrářský zdobící sáček s řezanou (zubatou špičkou). Na plech stříkáme kroužky (věnečky) nebo plné kuličky (větrníky). Plech postříkáme troškou vody a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme do zlatova, necháme vychladnout a poté korpusy podélně rozkrojíme.
Náplně: Žloutkový krém (pudink doporučuji uvařit den předem): Vyšleháme máslo, postupně do něj po lžících zašleháváme uvařený a vychladlý pudink. Nakonec dochutíme rumem. Žloutková šlehačka (nemusí být, v některých cukrárnách dávají jen samotný žloutkový krém, já to ale mám raději takhle): vyšleháme smetanu a těsně před došleháním do ní posupně zašleháme žloutkový krém Karamelová šlehačka (základ na karamelovou šlehačku doporučuji též udělat den předem): cukr vysypeme na pánev (do hrnce) ideálně se zesíleným dnem a necháme utavit. Jakmile se začne rozpouštět, ztlumíme plamen a mícháme, aby se nepřipálil. Ve chvíli, kdy už má karamelovou barvu a nejsou v něm žádné hrudky, do něj vlijeme HORKOU smetanu (250 ml) (POZOR!! Horký karamel prská jako olej, je třeba to dělat skutečně opatrně, aby nedošlo k úrazu! Děti a zvířátka radši vyžeňte z kuchyně!) Smetanu s karamelem pořádně promícháme, aby se vše spojilo, odstavíme a necháme vychladit (ideálně přes noc, základ by měl hezky ztuhnout). Vyšleháme smetanu ke šlehání a před došleháním postupně přidáme takto připravený karamelový základ.
Na věnečky i větrníky je třeba fondánová poleva. Tu rozehřejeme a případně doředíme vodou (přesné množství se nedá určit, každá firma prodává fondán jinak tuhý, je lepší začít s malým množstvím) Takto připravená poleva je hotová na věnečky. Na větrníky se dobarvuje a dochucuje kulérem (postup podobný jako na karamelový základ do šlehačky - utavit cukr a do karamelu vlít horkou vodu)
A teď to jen všechno dáme dohromady: Věnečky: na spodní část korpusů nastříkáme žloutkový krém. Vrchní část potáhneme (namočíme) v rozehřáté fondánové polevě a položíme na krém. Větrníky: na spodní část korpusu nejprve nastříkáme žloutkovou šlehačku (nebo žloutkový krém) Na žloutkovou šlehačku přijde vrstva karamelové šlehačky. Vrchní část namočíme v kulérem obarvené fondánové polevě a položíme na krém.