Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny

Recepty, Moučníky

Suroviny

Odpalované těsto:
200 ml vody
5 PL rostlinného oleje
špetka soli
200g hladké mouky
5 vajec
Základní žloutkový krém:
uvařený pudink z 500 ml mléka (používám plnotučné), 2 balíčků pudinkového prášku (vanilka), cukru podle chuti a žloutku
rum nebo rumové aroma
1/2 másla (125 g)
Žloutková šlehačka:
hotový žloutkový krém (já dávám asi 7 lžic)
smetana ke šlehání
Karamelová šlehačka:
250 g cukru krupice
2 smetany ke šlehání (250 ml)
fondánová poleva
kulér (cukr a voda)

Postup přípravy receptu

  1. Vodu, olej a sůl přivedeme k varu. Přidáme mouku a chvíli restujeme, dokud nemáme kompaktní hmotu. Tu necháme vychladnout. Po jednom přimícháváme vejce, až vznikne hmota konzistence husté kaše. Připravíme si cukrářský zdobící sáček s řezanou (zubatou špičkou). Na plech stříkáme kroužky (věnečky) nebo plné kuličky (větrníky). Plech postříkáme troškou vody a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme do zlatova, necháme vychladnout a poté korpusy podélně rozkrojíme.

  2. Náplně: Žloutkový krém (pudink doporučuji uvařit den předem): Vyšleháme máslo, postupně do něj po lžících zašleháváme uvařený a vychladlý pudink. Nakonec dochutíme rumem. Žloutková šlehačka (nemusí být, v některých cukrárnách dávají jen samotný žloutkový krém, já to ale mám raději takhle): vyšleháme smetanu a těsně před došleháním do ní posupně zašleháme žloutkový krém Karamelová šlehačka (základ na karamelovou šlehačku doporučuji též udělat den předem): cukr vysypeme na pánev (do hrnce) ideálně se zesíleným dnem a necháme utavit. Jakmile se začne rozpouštět, ztlumíme plamen a mícháme, aby se nepřipálil. Ve chvíli, kdy už má karamelovou barvu a nejsou v něm žádné hrudky, do něj vlijeme HORKOU smetanu (250 ml) (POZOR!! Horký karamel prská jako olej, je třeba to dělat skutečně opatrně, aby nedošlo k úrazu! Děti a zvířátka radši vyžeňte z kuchyně!) Smetanu s karamelem pořádně promícháme, aby se vše spojilo, odstavíme a necháme vychladit (ideálně přes noc, základ by měl hezky ztuhnout). Vyšleháme smetanu ke šlehání a před došleháním postupně přidáme takto připravený karamelový základ.

  3. Na věnečky i větrníky je třeba fondánová poleva. Tu rozehřejeme a případně doředíme vodou (přesné množství se nedá určit, každá firma prodává fondán jinak tuhý, je lepší začít s malým množstvím) Takto připravená poleva je hotová na věnečky. Na větrníky se dobarvuje a dochucuje kulérem (postup podobný jako na karamelový základ do šlehačky - utavit cukr a do karamelu vlít horkou vodu)

  4. A teď to jen všechno dáme dohromady: Věnečky: na spodní část korpusů nastříkáme žloutkový krém. Vrchní část potáhneme (namočíme) v rozehřáté fondánové polevě a položíme na krém. Větrníky: na spodní část korpusu nejprve nastříkáme žloutkovou šlehačku (nebo žloutkový krém) Na žloutkovou šlehačku přijde vrstva karamelové šlehačky. Vrchní část namočíme v kulérem obarvené fondánové polevě a položíme na krém.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!