Italský bramborový chléb s parmezánem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 2 středně velké brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná trocha vody z vaření
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 60 ml olivového oleje
- 2 vejce
- 1 vrchovatá lžíce soli
- 2 hrstky nasekaného rozmarýnu
- 2 hrstky pražených loupaných slunečnicových semínek
- 150 g najemno nastrouhaného parmezánu
- 500 g hladké mouky (dala jsem špaldovou chlebovou)
Postup Italský bramborový chléb s parmezánem
Postup přípravy receptu
-
Z trošky vody od brambor, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Uvařené vychladlé brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme máslo, olej, vejce, sůl, rozmarýn, slunečnicová semínka a parmezán. Vše promícháme a vlijeme kvásek. Přisypeme ⅓ mouky a začneme hníst těsto. Postupně přidáváme mouku, až vznikne měkké, hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Těsto přendáme do mísy vysypané moukou, poprášíme moukou, přikryjeme ohřátou utěrkou a necháme v teple kynout na dvojnásobný objem (nechávám cca 1 hod). Předehřejeme troubu na 180 °C.
Z těsta vytvarujeme 2 kulaté bochníky. Uprostřed je nařízneme do kříže a pečeme na plechu s pečicím papírem 30 – 35 minut dozlatova. Správně upečený chléb by měl poklepáním na kůrku vydávat dunivý zvuk. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.