Panna cotta - italský dezert
Recepty, MoučníkySuroviny
- Smetana:
- 500 ml 33% smetany
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk (vanilkový cukr)
- 2 plátky želatiny (dle typu)
- Omáčka:
- 400 ml červeného vína
- citronová šťáva
- 1 plátek želatiny (dle typu)
- 300 g malin
Postup Panna cotta - italský dezert
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme smetanu a polovinu cukru.
Přidádme vanilkový cukr, popř. vanilkový lusk (rozřízneme na půl, vyškrábeme z něj obsah a celé to dáme do hrnce i s luskem).
Za stálého míchání přivedeme k varu.
Jakmile se bude smetana vařit, odstavíme jej z ohně, vyjmeme vanilkový lusk a do smetany vložíme želatinu. Trochu želatiny v práškové/plátkové necháme pro přidání do omáčky.
Poté obsah rozdělíme do sklenic/misek a dáme vychladit.
Malinová omáčka: Do hrnce nalijeme víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme maliny s citronovou šťávou a druhou polovinu cukru, až vznikne omáčka. Vmícháme zbytek želatiny.
Vychladlou omáčku nalijeme na každou porci ztuhlé smetany a dáme přes noc vychladnout do ledničky.
Servírujeme za studena, ozdobit můžeme lístkem máty a trochou šlehačky.