Kávová panna cotta s tekutým karamelem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Panna cotta:
- 150 ml silné kávy
- 500 ml smetany na šlehání
- 80 g cukru
- 8 g plátkové želatiny (asi 4 plátky)
- Karamel:
- 100 g cukru
- 10 lžic vody
Postup Kávová panna cotta s tekutým karamelem
Postup přípravy receptu
-
Panna cotta: Želatinu namočíme do studené vody.
Za občasného promíchnutí zahřejeme kávu, smetanu a cukr, těsně před tím než začne směs vařit ji odstraníme z ohně.
Do horké směsi dáme nabobtnalou a přebytečné vody zbavenou želatinu. Mícháme do úplného rozpuštění želatiny.
Směs rozdělíme do formiček nebo pohárů. Necháme vystydnout a poté dáme ztuhnout do lednice.
Karamel: Z cukru a třech lžic vody uděláme světlý karamel, nejlépe v kastrůlku se silným dnem.
Postupně přidáváme po jedné lžíci horkou vodu, promícháme. Hlavně opatrně při přidání vody u prvních lžic, trochu to prská.
Karamel necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Před servírováním přelijeme panna cottu jednou lžičkou karamelu.