Vesnické bagety
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 400 g hladké mouky
- 100 g grahamové mouky
- 150 g vařených studených brambor
- 2 lžičky soli
- 270 g vlažné vody (množství se může nepatrně lišit)
- 3 lžíce oleje
- 18 g čerstvého droždí
Postup Vesnické bagety
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Do nádoby nejdříve dáme vlažnou vodu, olej, jemně nastrouhané brambory, pak obě dvě mouky smíchané se solí a nahoru rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto.
Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, propracujeme a rozdělíme na libovolný počet kousků. Podle toho, jak velké bagety chceme mít, já dělala 6 ks. Kousky těsta zpracujeme do malých bochánků a vyválíme bagetky. Rozložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, překryjeme nejlépe mikrotenem a necháme vykynout. Vykynuté bagetky shora opatrně šikmo nařízneme, nejlépe žiletkou. Orosíme vlažnou vodou z rozprašovače a vložíme do předehřáté trouby. Horkovzduch 190°C, klasické pečení 210°C. Pečeme zhruba 20 - 25 minut, záleží, jakou velikost baget jsme zvolili a taky na troubě.
Upečené bagety přendáme na mřížku a necháme vychladnout.