Šlehačkové ořechovky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g hladké špaldové mouky
- 340 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- žloutek na potírání
- Náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g cukru
- 2 bílky
Postup Šlehačkové ořechovky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme těsto. Mouku provzdušníme přes sítko, přidáme rozpuštěné máslo, smetanu, špetku muškátového oříšku, soli a vypracujeme nelepivé těsto, které dáme na 20 minut odležet do lednice.
Pustíme se zatím do náplně. Ořechy, cukr a bílek smícháme, vznikne lepivá hmota, kterou budeme plnit ořechovky. Těsto po 20 minutách vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme a vykrajujeme kolečka asi 5 cm široká a 3 mm vysoká.
Lžičkou vložíme doprostřed hrudku náplně, přeložíme na půlku a prsty utlačíme. Přendáme na plech s pečícím papírem a takto pokračujeme, dokud máme těsto (cca 40 ks). Všechny taštičky potřeme žloutkem, vložíme do vyhřáté trouby na 150° a pečeme cca 20 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.