Šlehačkové ořechovky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
600 g hladké špaldové mouky
340 g másla
200 ml smetany ke šlehání 33%
špetka muškátového oříšku
sůl
žloutek na potírání
Náplň:
250 g mletých vlašských ořechů
250 g cukru
2 bílky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme těsto. Mouku provzdušníme přes sítko, přidáme rozpuštěné máslo, smetanu, špetku muškátového oříšku, soli a vypracujeme nelepivé těsto, které dáme na 20 minut odležet do lednice.

  2. Pustíme se zatím do náplně. Ořechy, cukr a bílek smícháme, vznikne lepivá hmota, kterou budeme plnit ořechovky. Těsto po 20 minutách vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme a vykrajujeme kolečka asi 5 cm široká a 3 mm vysoká.

  3. Lžičkou vložíme doprostřed hrudku náplně, přeložíme na půlku a prsty utlačíme. Přendáme na plech s pečícím papírem a takto pokračujeme, dokud máme těsto (cca 40 ks). Všechny taštičky potřeme žloutkem, vložíme do vyhřáté trouby na 150° a pečeme cca 20 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!