Šlehačkové kakaové řezy s kokosem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
1,5 sklenice polohrubé mouky
0,5 sklenice hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
0,5 sklenice cukru
citronová kůra z 1/2 citronu
3 polévkové lžíce práškového kakaa
250 g rozpuštěného vlažného tuku (Hera, máslo...)
2 vejce
600 ml smetany 20%
Posyp:
1 sklenice strouhaného kokosu
0,5 sklenice cukru
Na prolití:
800 g smetany 33%

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si vyšší mísu, sklenici o objemu 0,3 litru, plech 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu necháme vyhřát na 170 st.

  2. Těsto připravíme tak, že v míse nejdříve promícháme důkladně všechny suché ingredience (mouky, cukr, vanil. cukr, pr. do peč., citr. kůru, kakao), přidáme ostatní (tuk, vejce, smetanu 20%) a nejlépe šlehačem vymícháme lité těsto konzistence jako na bábovku. Pokud by bylo stále hodně husté, přilijeme smetanu nebo mléko. Těsto nalijeme na plech, ve vyhřáté troubě pečeme 15 minut a poté vyjmeme z trouby k posypání.

  3. Posyp připravíme smícháním kokosu s cukrem a důkladně jím pokryjeme povrch předpečeného korpusu, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 15 minut do zrůžovění kokosové posypky.

  4. Ihned po upečení do ještě horkého moučníku uděláme nejlépe vidlicí na maso hodně vpichů po celé jeho ploše až ke dnu. Zalijeme rovnoměrně dostatečným množstvím smetany 33%, necháme vychladnout a pak dáme ještě ztuhnout do lednice. Dobrý je prakticky hned po vychladnutí, ale opravdu vynikající až druhý den.

  5. Uchováváme v chladu. Před podáváním dezert krájíme na čtverečky nebo obdélníčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!