Šlehačkové kakaové řezy s kokosem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 1,5 sklenice polohrubé mouky
- 0,5 sklenice hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 sklenice cukru
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 3 polévkové lžíce práškového kakaa
- 250 g rozpuštěného vlažného tuku (Hera, máslo...)
- 2 vejce
- 600 ml smetany 20%
- Posyp:
- 1 sklenice strouhaného kokosu
- 0,5 sklenice cukru
- Na prolití:
- 800 g smetany 33%
Postup Šlehačkové kakaové řezy s kokosem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si vyšší mísu, sklenici o objemu 0,3 litru, plech 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem. Troubu necháme vyhřát na 170 st.
Těsto připravíme tak, že v míse nejdříve promícháme důkladně všechny suché ingredience (mouky, cukr, vanil. cukr, pr. do peč., citr. kůru, kakao), přidáme ostatní (tuk, vejce, smetanu 20%) a nejlépe šlehačem vymícháme lité těsto konzistence jako na bábovku. Pokud by bylo stále hodně husté, přilijeme smetanu nebo mléko. Těsto nalijeme na plech, ve vyhřáté troubě pečeme 15 minut a poté vyjmeme z trouby k posypání.
Posyp připravíme smícháním kokosu s cukrem a důkladně jím pokryjeme povrch předpečeného korpusu, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 15 minut do zrůžovění kokosové posypky.
Ihned po upečení do ještě horkého moučníku uděláme nejlépe vidlicí na maso hodně vpichů po celé jeho ploše až ke dnu. Zalijeme rovnoměrně dostatečným množstvím smetany 33%, necháme vychladnout a pak dáme ještě ztuhnout do lednice. Dobrý je prakticky hned po vychladnutí, ale opravdu vynikající až druhý den.
Uchováváme v chladu. Před podáváním dezert krájíme na čtverečky nebo obdélníčky.