Křehké mandlové sušenky

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
160 g hladké mouky
140 g másla
1 žloutek
1 lžíce studené vody
1 lžíce octa
Sníh:
2 bílky
70 g cukru
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 150°.

  2. Nyní připravíme těsto – smícháme mouku a rozehřáté máslo (ne rozpuštěné, jen měkké). K tomu přidáme žloutek a smícháme v těstíčko. Máslo by mělo v těstě zanechávat jemné hrudky, což zajistí nadýchanost a křehkost. Po vypracování těstíčka přidáme lžíci vody a octa.

  3. Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice – zabalené v potravinářské folii.

  4. Nyní připravíme sníh, který vyšleháme s cukrem v misce nad horkou párou (ve vodní lázni), dokud směs nezhoustne.

  5. Těsto je zchladlé, tak ho můžeme vyválet na plát tenký cca 5 mm. Celý tento plát potřeme sněhem. Plát rozkrájíme rádýlkem na požadovaný tvar – já volila malé tyčinky. Aby se dobře krájelo, tak po každém řezu si rádýlko namočte do vody.

  6. Jednotlivé sušenky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme plátky mandlí.

  7. Sušenky pečeme 17 minut až dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!