Křehké mandlové sušenky
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto:
- 160 g hladké mouky
- 140 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
- 1 lžíce octa
- Sníh:
- 2 bílky
- 70 g cukru
- špetka soli
Postup Křehké mandlové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 150°.
Nyní připravíme těsto – smícháme mouku a rozehřáté máslo (ne rozpuštěné, jen měkké). K tomu přidáme žloutek a smícháme v těstíčko. Máslo by mělo v těstě zanechávat jemné hrudky, což zajistí nadýchanost a křehkost. Po vypracování těstíčka přidáme lžíci vody a octa.
Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice – zabalené v potravinářské folii.
Nyní připravíme sníh, který vyšleháme s cukrem v misce nad horkou párou (ve vodní lázni), dokud směs nezhoustne.
Těsto je zchladlé, tak ho můžeme vyválet na plát tenký cca 5 mm. Celý tento plát potřeme sněhem. Plát rozkrájíme rádýlkem na požadovaný tvar – já volila malé tyčinky. Aby se dobře krájelo, tak po každém řezu si rádýlko namočte do vody.
Jednotlivé sušenky dáváme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme plátky mandlí.
Sušenky pečeme 17 minut až dorůžova.