KUT - křehké univerzální těsto
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g polohrubé výběrové mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 350 g másla, může být část Hery máslové,
- ale dávám pouze máslo
- 200 ml smetany na šlehání 31-33%
- špetka soli
- špetka sušené citronové kůry
- 2 PL rumu
- -----------------
- Jakékoli náplně:
- ovocné džemy nebo marmelády
- čokoládová
- strouhaná ochucená jablka
- tvarohová
- maková
- ořechová
- tužší uvařený puding
Postup KUT - křehké univerzální těsto
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin v robotu zpracujeme těsto. Na cukr jsem nezapomněla, nepatří tam. Zpracované těsto dám do krabičky s víčkem a uložím ho do lednice, klidně na 5 dní, možno i týden.
V den D, kdy se nám chce péci, ho v předstihu vyndáme, nebo pouze jeho část a na lehce posypané silikonové podložce vyválíme na sílu 3 mm. Můžete válet na čem chcete, mně se osvědčilo toto.
Vykrajujeme libovolné tvary, které naplníme, čím nám libo a na pečícím papíru pečeme na 180 °C do zrůžovění. Lze lehce posypat moučkovým cukrem, mně to přišlo zbytečné.