KUT - křehké univerzální těsto

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g polohrubé výběrové mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
350 g másla, může být část Hery máslové,
ale dávám pouze máslo
200 ml smetany na šlehání 31-33%
špetka soli
špetka sušené citronové kůry
2 PL rumu
-----------------
Jakékoli náplně:
ovocné džemy nebo marmelády
čokoládová
strouhaná ochucená jablka
tvarohová
maková
ořechová
tužší uvařený puding

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin v robotu zpracujeme těsto. Na cukr jsem nezapomněla, nepatří tam. Zpracované těsto dám do krabičky s víčkem a uložím ho do lednice, klidně na 5 dní, možno i týden.

  2. V den D, kdy se nám chce péci, ho v předstihu vyndáme, nebo pouze jeho část a na lehce posypané silikonové podložce vyválíme na sílu 3 mm. Můžete válet na čem chcete, mně se osvědčilo toto.

  3. Vykrajujeme libovolné tvary, které naplníme, čím nám libo a na pečícím papíru pečeme na 180 °C do zrůžovění. Lze lehce posypat moučkovým cukrem, mně to přišlo zbytečné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!