Vepřové plíčky na smetaně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- vepřové plíčky
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- (příp. kostka masoxu)
- na vyvaření:
- libeček (pár stonků)
- celer (pár stonků)
- na omáčku:
- vývar z plíček
- 1 kostka masoxu
- 250 ml smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- ocet (na dochucení)
- sůl (na dochucení)
Postup Vepřové plíčky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Plíčky důkladně opláchneme, vložíme do hlubšího hrnce (vařením nabudou), přidáme všechny uvedené suroviny, nalijeme dostatečné množství vody, přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme do změknutí plíček (já jsem vařila v 9 l papiňáku v 1 a 1/4 litru vody 30 minut).
Po změknutí odstavíme ze sporáku, plíčky vyndáme na talíř a vývar přecedíme. Z plíček odstraníme dýchací trubici a průdušnice a nakrájíme je na drobnější kousky, zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do většího kastrolu dáme plíčky, zeleninu, masox, zalijeme 1/2 l vývaru a přivedeme k varu.
Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a pomalu za stálého míchání vléváme k plíčkům. Necháme na mírném plameni za občasného zamíchání provařovat 15 minut.
Pokud budeme přidávat i ocet, tak si trochu smetanové omáčky odebereme do hrníčku, dle své chuti přidáme ocet, zamícháme a vlijeme zpátky do hrnce. Necháme ještě 2 minutky provařit a vypneme sporák.
Dle své chuti dosolíme, kdo má rád, může přidat trochu cukru. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.