Vepřové medailonky s kapustovým měšcem a šťouchanými bramborami
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Vepřové medailonky:
- 4 ks plátků vepřové panenky
- slunečnicový olej
- drcený pepř
- 1/2 KL uzené papriky
- 5 PL smetany
- ---------------------
- Kapustový měšec:
- 1 menší kapusta
- slanina
- 2 PL olej slunečnicový
- 5 dkg másla
- pepř mletý
- česnek
- sůl
- ----------
- Štouchané brambory:
- brambory
- jarní cibulka
- máslo
Postup Vepřové medailonky s kapustovým měšcem a šťouchanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Vepřové medailonky: Medailonky opláchneme, osušíme a opepříme. Vložíme na rozpálenou pánev s olejem a opékáme z každé strany cca 3-4 minuty.
Po upečení je lehce z obou stran osolíme a pak zabalíme do alobalu, aby nevychladly.
Do pánve s výpekem po medailoncích přidáme uzenou papriku, smetanu, nahrubo rozdrcený pepř a za stálého míchání necháme zredukovat na potřebnou hustotu
Kapustový měšec: Z kapusty odřízneme 4 listy, omyjeme je ve studené vodě. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, listy kapusty tam vhodíme a 2 minuty blanšírujeme. Potom je vyndáme a vložíme do studené vody. Kapustové listy si tak zachovají barvu.
Zbylou kapustu rozkrojíme na čtyři díly, vyřízneme tvrdý košťál a nakrájíme na nudličky. Do hrnce s vodou po blanšírování dáme na nudličky nakrájenou kapustu, přivedeme k varu a cca 8 minut povaříme. Pak vodu zcedíme, ale trochu si ponecháme na dušení zelí.
Do kastrolu dáme olej, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a chvíli restujeme. Uvařenou kapustu dáme k orestované slanině, přidáme 4 PL scezené vody, promícháme a pod pokličkou necháme ještě cca 5-8 minut dusit.
Nakonec dochutíme kapustové zelí čerstvým mletým pepřem, propasírovaným česnekem a kouskem másla. Na list kapusty dáme trochu kapustového zelí, uděláme měšec a stáhneme ho provázkem. Tip: Kapustové měšce si můžete připravit den předem a druhý den je na pařáku už jen ohřejete.
Šťouchané brambory: Brambory zbavíme slupek, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.
Než se brambory uvaří, na rozpálenou pánev dáme kousek másla, nakrájenou jarní cibulku a orestujeme ji.
Uvařené brambory scedíme, vidličkou rozmačkáme, ale ne úplně, měly by zůstat kousky brambor. Pak přidáme máslo s orestovanou cibulkou, promícháme a zakryjeme pokličkou.
Šťouchané brambory servírujeme pomocí miniformy. Pokud miniformu nemáte, můžete použít hrneček vypláchnutý teplou vodu.