Roláda z krůtích prsou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5 kg krůtích prsou
3 cibule
2 velké stroužky česneku
olivový olej
pepř
grilovací koření
bujón v prášku
1/2-1 kostka masoxu
(nebo bujón, který používáte)
několik plátků oravské či spišské slaniny
(nebo kdo má domácí, ten se má)
1 nejmenší konzerva hrášku
2 vejce (nebo 3 menší)
3 kyselé okurky
kousek cukety
tročku hořčice
sůl
1 lžička koření na grilovanou zeleninu
7 dkg másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno a dáme smažit na olivový olej a plátek másla. Hlídáme a občas mícháme. Ke konci vložíme nasekaný česnek a jakmile zavoní, vypneme. Maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát. Naklepeme hladkou stranou paličky, stroužek česneku utřeme s grilovacím kořením a podélně natřeme maso prostředkem, aby bylo v každé porci trošku, potřeme lehce hořčicí, opepříme čerstvě mletým pepřem, poprášíme grilovacím kořením. Poklademe plátky slaniny.

  2. Vejce vyklepneme do hrnečku, rozšleháme vidličkou, trošku přisolíme, opepříme, vyklopíme hrášek bez vody a na drobno nakrájený plátek slaniny. Na malé pánvi směs rychle a lehce osmažíme na oleji a na talíři necháme zchladnout. Mezitím nakrájíme okurky podélně na půlky, cuketu na kolečka. Zchladlou vaječnou omeletu překrojíme napůl a obě části položíme za sebou na maso (nezapomeneme obkládat tak, aby se rolovalo po vlákně a krájelo pak přes vlákno). Pak naskládáme okurky, nakonec cuketu, kterou poprášíme kořením na grilovanou zeleninu. Pevně zabalíme a svážeme potravinářským provázkem.

  3. Do pekáče, kde se bude roláda péci, nalijeme trochu oleje a roládu ze všech stran rychle osmahneme, aby se zatáhla - pozor, nespálit. Pak nalijeme trochu vařicí vody, posypeme roládu restovanou cibulkou s česnekem, poprášíme bujónem v prášku, přikryjeme a dáme do vyhřáté trouby (180°C) péci. Asi po čtyřiceti minutách otočíme roládu a pečeme bez přikrytí, až zezlátne. Pak ji vyndáme na talíř, můžeme ji dát do právě vypnuté trouby, aby nevystydla a na kamnech doděláme šťávu. Přikápneme olej, necháme šťávu trochu zredukovat a přidáme hladkou mouku. Pořádně rozmícháme, přilijeme vodu a vložíme kostku masoxu. Necháme provařit.

  4. Roládu nakrájíme na porce. Jako příloha se hodí rýže, bramborová kaše, vařené brambory, bramborové knedlíky nebo zeleninový salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!