Vepřové karé s čabajkovým středem

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1 kg vepřového karé (vcelku)
1 ks originální čabajské klobásky
2 velké cibule
kousek uzené slaniny
3/4 l masového vývaru
celý černý pepř
slunečnicový olej
nové koření
pepř
sůl
máslová jíška

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové karé si převážeme pro zpevnění a udržení tvaru (válec). Připravíme si pěkně vysušenou nožičku čabajské klobásy. Do převázaného špalíku vepřového karé, si uděláme dlouhým nožem skrz celou délku křížem bodný-řez, čímž nám vznikne prostor pro připravenou klobásu. Čabajskou klobásu bez jakékoliv úpravy vtlačíme do karé (pokud jsme dobře prořezali, nebude nám to dělat problém). Naplněné vepřové karé na povrchu osolíme, opepříme.

  2. Připravíme si pomalý hrnec (dále jen PH). Na pánvi si rozpustíme lžíci oleje a opečeme na něm naplněné karé ze všech stran, a ihned přendáme do připraveného PH. Na pánvi následně opečeme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu, a jakmile pustí tuk, tak přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatova a společně se slaninou přidáme k masu do PH. Podlijeme 3/4 litrem masového vývaru, přidáme 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého černého pepře. PH přikryjeme pokličkou a připravujeme v poloze LOW cca 5 hodin.

  3. Maso vyjmeme, opatrně zbavíme převázání a udržujeme v teple. 80 gramů másla nakrájíme na malé kousky a smícháme za pomocí prstů se lžicí a půl hladké mouky. Takto vzniklou studenou máslovou jíšku, přidáme do PH k výpeku, dobře promícháme, a tím máme vyřešeno zahuštění vznikající omáčky.

  4. Necháme máslovou jíšku v omáčce cca 15 minut na programu LOW probublávat. Vzniklou jemnou omáčku scedíme a dochutíme 1 dl smetany a dle potřeby ještě solí a pepřem. Vhodnou přílohou je houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!