Houbové knedlíky kynuté a houbové knedlíky z rohlíků
Recepty, HoubySuroviny
- Houbové knedlíky (kynuté):
- 500 g hrubé mouky
- 1/2 kostky droždí nebo lžička sušeného
- 1 vejce
- sůl
- mléko podle potřeby, přibližně 1/4 l
- máslo - kousek pod houby
- houby - nejméně 300 g
- drcený kmín, mletý černý pepř a česnek
- hrst usekané petrželky
- Houbové koule:
- 5 rohlíků
- 4-5 vajec (podle velikosti)
- asi 250 - 300 g hub (nebo hrst sušených)
- petrželka nebo pažitka
- sůl podle chuti
- k podávání rozpuštěný špek nebo dušené zelí
Postup Houbové knedlíky kynuté a houbové knedlíky z rohlíků
Postup přípravy receptu
-
Houbové knedlíky s droždím: Houby připravíme podobně jako na míchanici. Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, okmínujeme, opepříme a přidáme utřený nebo prolisovaný česnek a usekanou zelenou petrželku. Dusíme do odpaření šťávy z hub. Houby by měly ztratit asi polovinu své hmotnosti, necháme vychladnout. V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek s vlažným mlékem a zaděláme těsto. Necháme vykynout. asi 40 minut, znovu propracujeme a při tom přidáme podušené houby. znovu necháme asi 20 minut vykynout a pak vaříme ve vařící osolené vodě asi 20 minut (záleží na velikosti a hlavně síle knedlíků). uvařené ihned propícháme např. špejlí. Podáváme např. k rajské omáčce nebo s plátkem sekané. Nebo vykynuté těsto rozděláme na malé kousky, které naplníme vychladlou houbovou směsí, necháme 10 minut vykynout a vaříme je pět minut, otočíme a vaříme ještě jednou pět minut. Hotové vyndáme z vody a hned je propíchneme, aby se nám nesrazily. Na talíři poléváme máslem. Vhodnou přílohou je zeleninový nebo okurkový či rajčatový salát.
Houbové koule z rohlíků: Asi 5 rohlíků nakrájíme na malé kostičky, přidáme 4 - 5 dobře našlehaných vajec, mističku hub (sušené předem namočíme a malou chvíli povaříme, vývar slijeme (můžeme použít do nějaké polévky nebo zamrazíme), čerstvé tvrdší houby osolíme a podusíme ve vlastní šťávě s nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Řádně promícháme, tvoříme koule a ty vaříme asi 10 minut. Podáváme polité rozpuštěným špekem nebo vložíme do podušeného zelí.