Vepřová špikovaná plec nadivoko
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 400 g vepřové plece vcelku
- 50 g uzené slaniny
- koření Divočina
- 1 kus bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1 větší mrkev
- 1/4 kusu celeru
- 2 kusy spařených a oloupaných rajčat
- 1/2 kusu cibule
- sůl, pepř
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 ml smetana ke šlehání
- podle chuti ocet - nemusí být
Postup Vepřová špikovaná plec nadivoko
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na špalíky a dáme ji trochu zmrznout do mrazáku, lépe se pak s ní pracuje. Do masa ostrým nožem uděláme otvory, maso našpikujeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením Divočina.
Mezitím na oleji orestujeme cibuli, přidáme na kusy nakrájenou mrkev, celer a spařená nakránená rajčata. Na základě orestujeme maso ze všech stran a podlijeme tak do 3/4 výšky masa vodou, popřípadě vývarem. Přidáme bobkový list a nové koření, tlakový hrnec zavřeme a od doby varu dusíme 35 min
Když je maso měkké, vyjmeme je a odložíme bokem. Vyndáme koření a zeleninu dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem.
V hrníčku rozšleháme ve smetaně hladkou mouku a přes sítko ji vlijeme do zeleninového základu. Pořádně provaříme, můžeme dochutit několika kapkama octa.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíkem