Vepřová roláda“Debrecín“aneb mlska z papiňáku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

450 g vepřové krkovice
100 g tence nakrájeného Debrecínského špeku
50 g na kostičky nakrájeného Debrecínského špeku
2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
3 lžičky kremžské hořčice
čtyřbarevný pepř z mlýnku Kotányi(ale postačí i obyčejný mletý)
sůl
snítka čerstvého rozmarýnu
2 m obyčejné nitě přeložené na polovinu

Postup přípravy receptu

  1. Maso otřeme vlhkým hadříkem, uprostřed prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení plátu masa nám vznikne tvar jakoby“otevřené knihy“.

  2. Takto připravený plát masa přes potravinářskou folii rozklepeme hezky od středu do stran. Po obou stranách lehce osolíme a opepříme. Vnitřní stranu potřeme 1lžičkou hořčice a poklademe plátky špeku. Zavineme do rolády a upevníme nití.

  3. Do papiňáku dáme na drobnější kostičky nakrájený špek a necháme cca 2minuty smažit, než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a restujeme přibližně 5minut, než vše začne hezky zlátnout.

  4. Takto připravený základ vařečkou nahrneme k okraji hrnce. Vložíme roládu a necháme ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 150 ml horké vody, přidáme zbývající 2lžičky hořčice, rozmarýn, promícháme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  5. Od doby varu dusíme na slabém plameni 25 minut.

  6. Po ochlazení měkké maso vyjmene, odstraníme nitě a nakrájíme na porce. Podáváme s vařeným bramborem a vydušenou šťávou.

  7. Pokud nemáme papiňák (tlakový hrnec), postupujeme úplně stejně. Maso necháme v kastrolu zatáhnout, podlijeme vodou do jeho poloviny, přidáme zbývající suroviny a dusíme doměkka, přibližně 45 minut. Během dušení průběžně podléváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!