Vepřová pečeně s parmezánovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 600 g vepřové pečeně bez kosti
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 1 cibule na měsíčky
- 2 snítky rozmarýnu lístky otrhané a posekané
- 3–4 stroužky česneku (záleží na velikosti)
- 2 sklenice vody
- 1 sklenice mléka
- 100 g strouhaného parmazánu(Gran Moravie)
Postup Vepřová pečeně s parmezánovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem zapnula na 150°C (necelých, ukazatel byl lehce před 150). Na talířku jsem rozmíchala nasekaný rozmarýn s hořčicí, solí a pepřem.
Do omytého a osušeného masa jsem do tukové vrstvy udělala zářezy. Pak jsem jej ovázala a stáhla provázkem. Takto připravený váleček jsem obalila ze všech stran ve směsi připravené na talířku, snažila se směs dostat i do nařezaných spár.
Na kapce oleje jsem pak maso zprudka ze všech opekla v pánvi, kterou lze dát i do trouby. Maso jsem vyjmula a do pánve vsypala cibuli a smažila ji dozlatova. Nakonec jsem přidala sklenici vody, stroužky česneku, do pánve jsem položila rošt, který držel maso hezky těsně nad nad cibulkou, a na něj jsem položila pečeni.
Pečeně se pekla hodinu. S tím, že v půlce pečení jsem musela přilít asi necelou sklenici vody, protože se mi veškerá tekutina s pánve vypekla.
Poslední tři minuty se pečeně pekla v troubě, která se nahřívala na 220°C pro pečené brambory.
Když jsem maso vytáhla i s pánví z trouby, vybalila jsem stroužky česneku ze slupek, vrátila je k výpeku, přilila jsem mléko a na sporáku to nechala provařit. Pak jsem všechno rozmixovala tyčovým mixérem. Při ohřevu na mírném plameni jsem do omáčky vmíchala nastrouhanou Gran Moravii.