Vepřová panenka s medvědí omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 větší vepřová panenka (500 g)
- sůl
- pepř
- 2 šalotky
- 50 ml suchého bílého vína
- svazek medvědího česneku (50 g)
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- 200 ml smetany
- olej
Postup Vepřová panenka s medvědí omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na silnější plátky, lehce je naklepeme klouby prstů, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a plátky z obou stran krátce osmahneme, tak, aby se maso nevysušilo a zůstalo ještě šťavnaté. Hotové odložíme stranou a uchováme v teple.
Do pánve po mase vhodíme nasekané šalotky, necháme je zesklovatět a zastříkneme vínem. Když se víno odpaří, zalijeme asi půl šálkem horké vody a přidáme nahrubo nasekaný medvědí česnek. Necháme pár minut podusit, pak vše rozmixujeme a znovu přivedeme k varu. Přilijeme smetanu, dochutíme worcesterem, pepřem a podle chuti dosolíme. Když se omáčka zredukuje na požadovanou hustotu, můžeme vypnout. Podáváme s různě upravenými bramborami, ale výborně chutná i s rýží.