Kávový bezlepkový dort s rumem
Recepty, DortySuroviny
- 6 vajec
- 120 g krupicového cukru
- 150 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 2 lžičky mleté zrnkové kávy
- náplň:
- meruňkový džem
- 2 lžíce rumu
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru (použít lze ztužovač)
- na dozdobení:
- jemná instantní káva
Postup Kávový bezlepkový dort s rumem
Postup přípravy receptu
-
Nenechte se rozhodit“, že v dortu není ani gram mouky;nahradily ji ořechy a mletá káva, která zde navrch plní úlohu koření. Opatrnost je pak na místě při prokrajování upečeného korpusu i při manipulaci s oběma pláty.
A po jejich potření džemem s trochou rumu (viz náš tip) si dejte malou pauzu, aby vrstvy mohly zaschnout. Otálet naopak nemusíte, jakmile přidáte dovnitř šlehačku a potřete jí i celý dort. Klidně se pak pusťte hned do mlsání!
JAK NA TO: Z oddělených bílků vypracujte měkký sníh a zašlehejte do něj odvážený cukr. Dále do pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém) a zvolna vmíchejte stěrkou strouhané ořechy smíchané s mletou kávou.
Lehké těsto nalijte do formy o průměru 22 cm, jejíž boky jste potřeli máslem a dno vyložili papírem na pečení, a korpus upečte v troubě vyhřáté na 160°C (cca 20 až 30 minut).
Zchladlý z formy uvolněte, stáhněte z něj papír a opatrně ho 1x prokrojte.
Spodní díl potřete meruňkovým džemem, který jste prohřáli např. v mikrovlnce a smíchali s tuzemákem, a po zchladnutí přidejte vrstvu šlehačky (smetana vyšlehaná s trochou cukru, živočišnou zpevněte pro jistotu ztužovačem). Přiklopte druhý plát, jeho povrch můžete rovněž tence potřít džemem a celý dortík nakonec upravte hladce šlehačkou.
Povrch přes šablonu poprašte instantní kávou, okraj případně dozdobte zbylou vyšlehanou smetanou a dortík hned podávejte.
NÁŠ TIP: Po prokrojení upečeného zchladlého piškotu nezapomeňte na potěr horkým džemem smíchaným s rumem (tuzemák), který zatáhne póry a zabrání promáčení korpusu šlehačkou.