Rýžová mouka (domácí bezlepková!)
Recepty, OstatníPostup Rýžová mouka (domácí bezlepková!)
Postup přípravy receptu
-
Rýži namočíme přes noc do studené vody.
Ráno ji scedíme a rozprostřeme ji na utěrku. Buďto ji otřeme do utěrky anebo ji necháme 3-4 hodiny oschnout. Rýže tímto postupem změkne uvnitř zrna a jde lépe rozmixovat.
Oschlou rýži přesypeme do mixeru anebo smoothie makeru. Rýži rozmixujeme na prášek, který poté přesyjeme přes cedník. Čím máme hustší cedník, tím budeme mít hladší mouku.
Zbytek z cedníku vrátíme do mixeru a znovu rozmixujeme a poté přesyjeme.
Pro delší skladování můžeme mouku opražit na suché pánvi, aby úplně proschla, ale pokud byla rýže dostatečně oschlá není tento krok zapotřebí. Vznikla by nám kaše (těsto) a ne rýžová mouka. Mouka jde také skladovat v uzavřeném mikrotenovém sáčku v mrazničce nejlepe odvaženou po 100g. Mouka musí před upořebením zcela rozmrznout.