Karlovarské rohlíky s omládkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 960 g hladké mouky
- 410 ml vody (190 ml na omládek, zbytek do těsta)
- 50 g droždí
- 20 g sladěnky nebo sladovitu
- 30 g cukru
- 15 g soli
- 250 g margarínu (dala jsem obyčejnou Stelu, Hera nebo Zlatá Haná jsou moc navoněné - ale moc dobré jsou i s máslem)
- olej (na potření rohlíků před pečením)
Postup Karlovarské rohlíky s omládkem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme 190 ml příjemně vlažné vody + Sladěnku + droždí + 250 g z odvážené mouky a necháme 60 minut kynout.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Během kynutí bychom měli těsto dvakrát pořádně promísit.
Vykynuté těsto rozdělíme na 30-34 kusů, které necháme ještě asi 10 minut kynout.
Pak z každého rozválíme ovál a z něj umotáme rohlík. Na plechu je zahneme a necháme kynout.
Vykynuté potřeme olejem, můžeme je i naříznout a upečeme je v dobře vyhřáté troubě (230°C/asi 15-17 minut). Díky omládku bude těsto lépe kynout, nakyne víc a rohlíky budou lepší i druhý den po upečení.