Houbová omáčka a karlovarské koule
Recepty, OmáčkySuroviny
- Omáčka:
- 300 g pokrájených hub
- 1 menší cibule
- 2 cm plátek másla
- 5 lžic oleje
- 5 lžíc hladké mouky
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 l studeného vývaru (lze nahradit vodou a masoxem)
- 200 ml zakysané smetany nebo sladké smetany
- citron
- Knedlíky:
- 5 rohlíků
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 120 g másla změklého
- 2 vejce
- 2 žloutky
- sůl
- 3 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce strouhanky
Postup Houbová omáčka a karlovarské koule
Postup přípravy receptu
-
Příprava omáčky: na oleji zpěníme cibulku, přidáme mouku, spojíme v jíšku a krátce opražíme. Zalijeme vývarem či vodou s masoxem a provaříme cca 10 minut. V mezičase si na másle podusíme osolené kousky hub spolu s kmínem a petrželkou, průběžně mírně podléváme.
Po 15 min. přesuneme změklé houby do omáčky a společně ještě 5 minut provaříme. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu. Pokud použijeme sladkou smetanu, podle chuti okyselíme citronem. Dosolíme.
Příprava knedlíků: rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, vsypeme petrželku, mouku a strouhanku a utřené máslo, smíchané s vejci a žloutky. Osolíme. Propracujeme lehce do kompaktní hmoty, aniž bychom příliš porušili kousky rohlíků, tvarujeme cca 5-7 cm koule, které vaříme ve vařící osolené vodě cca 10 minut.