Kynutý borůvkový koláč a makový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 300 ml oleje
- 6 žloutků
- 24 kostek cukru
- 1 kostka kvasnic
- špetka soli
- nápln do koláče:
- 500 g tvarohu(v kostce)
- mletý cukr(podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- citronová kůra
- borůvky(čerstvé nebo kompotované)
- drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g mletých mandlí
- 1 velká lžíce sádla
- nápln do závinu:
- mletý mák
- mletý cukr
- mléko
Postup Kynutý borůvkový koláč a makový závin
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme a uděláme uprostřed důlek.
Do důlku nadrobíme kvasnice a zalijeme je trochou teplého mléka (mléko dáme spolu s cukrem na kamna ohřát, dokud se cukr nerozpustí, takže zahříváme pomalu na mírném ohni, aby nebylo moc horké) a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme žloutky, olej a zbytek mléka a vypracujeme těsto, které necháme pořádně vykynout.
Po vykynutí ještě jednou promísíme a po dalším vykynutí děláme koláče, záviny.
Připravíme si drobenku (mouku smícháme s cukry, mandlemi a přelijeme ji rozpuštěným sádlem a prsty utvoříme drobení), tvarohovou náplň (smícháním všech surovin) a makovou náplň (oslazený mák spaříme horkým mlékem a pořádně promícháme).
Z těsta si utvoříme čtyři stejné bochánky, ze dvou uděláme koláče a ze zbylých dvou záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 25 minut, dokud nám těsto nezhnědne.