Babiččin borůvkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- asi 150 ml mléka
- 20 g droždí
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce sádla (nebo másla)
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- Tvaroh na potření:
- 1 vanička (250 g) odtučněného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- Drobenka:
- 60 g másla
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru krystal
- Ovoce (200-250 g):
- borůvky
- černý rybíz
- josta
- (nebo jiné drobné ovoce)
Postup Babiččin borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do hrnku rozdrobíme droždí, hladkou mouku a 1 PL moučkového cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít.
V míse smícháme polohrubou mouku s kváskem, přidáme vejce, sádlo (máslo) a 1 PL cukru krystal a špetku soli. Těsto mícháme tak, až se budou tvořit bublinky. Těsto přikryjeme a necháme kynout asi 45 minut.
Mezitím vyšleháme tvaroh se 2 PL moučkového cukru.
Připravíme drobenku - máslo, polohrubou mouku a cukr krystal ručně zpracujeme tak, že se vytvoří hrudky.
Plech s vyšším okrajem vytřeme olejem nebo jiným tukem. Vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozetřeme, potřeme tvarohem a poklademe ovocem, zasypeme drobenkou.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Koláč pečeme 23-25 minut.