Babiččin borůvkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g polohrubé mouky
asi 150 ml mléka
20 g droždí
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru krystal
1 lžíce sádla (nebo másla)
1 lžíce moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
Tvaroh na potření:
1 vanička (250 g) odtučněného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
Drobenka:
60 g másla
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce cukru krystal
Ovoce (200-250 g):
borůvky
černý rybíz
josta
(nebo jiné drobné ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku rozdrobíme droždí, hladkou mouku a 1 PL moučkového cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít.

  2. V míse smícháme polohrubou mouku s kváskem, přidáme vejce, sádlo (máslo) a 1 PL cukru krystal a špetku soli. Těsto mícháme tak, až se budou tvořit bublinky. Těsto přikryjeme a necháme kynout asi 45 minut.

  3. Mezitím vyšleháme tvaroh se 2 PL moučkového cukru.

  4. Připravíme drobenku - máslo, polohrubou mouku a cukr krystal ručně zpracujeme tak, že se vytvoří hrudky.

  5. Plech s vyšším okrajem vytřeme olejem nebo jiným tukem. Vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozetřeme, potřeme tvarohem a poklademe ovocem, zasypeme drobenkou.

  6. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Koláč pečeme 23-25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!