Šlehačky

Recepty, Moučníky

Suroviny

SLADKÁ šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
1 vrchovatá kávová lžička cukru moučka
(dle postupu níže vyšleháme pevnou šlehačku a těsně před došleháním přidáme cukr)
KÁVOVÁ šlehačka:
215 g smetany ke šlehání
vrchovatá kávová lžička cukru moučka
1 kávová lžička mleté pražené kávy
(smetanu svaříme s jemně mletou kávou a cukrem. Vychladlé necháme uležet v lednici do druhého dne, kdy pak vyšleháme)
KARAMELOVÁ šlehačka:
10 dkg cukru krupice
2 kelímky šlehačky (po 215 g)
(cukr rozpustíme na pánvi nebo v kastrolku na karamel a do něj opatrně zamícháme 100 g půl kelímku HORKÉ smetany. Na mírném ohni rozvaříme, až je karamel bez kousků a necháme vychladnout. Zbytek smetany kelímek a půl se vyšlehá, malou část šlehačky smícháme s vychladlým karamelem a pak přidáme do zbytku šlehačky.)
PAŘÍŽSKÁ šlehačka:(lehká)
215 g smetany
kávová lžička kakaa
vrchovatá kávová lžička cukru krupice
(Vše krátce prošleháme a za stálého míchání uvedeme do varu. Po krátkém svaření a vychlazení necháme odležet do druhého dne v ledničce. Poté vyšleháme do husté šlehačky)
PAŘÍŽSKÁ šlehačka (těžká)
215 g smetany, 2 vrchovaté PL cukru krupice, 100 g čokolády na vaření, 1 PL kakaa
(Smetanu, cukr a kakao za stálého míchání svaříme a do horké směsi zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni. Za občasného míchání - aby se vše krásně spojilo - necháme vychladnout. Dáme do druhého dne do ledničky. Před vyšleháním směsi do šlehačky mírně nahřejeme) Tato šlehačka má trvanlivost až 3 dny a lze ji uplatnit i jako náplň do různých korpusů.
ČOKOLÁDOVÁ šlehačka
215 g smetany, 1 PL cukru krupice, 40 g čokolády na vaření
(vše dohromady krátce povaříme, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se hezky spojily. Necháme vychladnout, do druhého dne dáme do ledničky a pak vyšleháme.
NÁHRADNÍ šlehačka:
2,5 dl plnotučného mléka, 125 g másla
(mléko s máslem ohřejeme a 3 minuty mixujeme. Necháme dobře vychladit a pak ušleháme běžným způsobem šlehačku)
SNĚHOVÁ šlehačka:
3 bílky, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 215 g smetany
(Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme prosátý moučkový cukr a vanilkový cukr. Takto připravený sníh vmícháme do hustě ušlehané smetany)
FALEŠNÁ šlehačka:
3 bílky, 80 g moučkového cukru, 50 g másla
(Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech všleháme cukr. Rozpuštěné a prochladlé máslo přidáváme jen po kapkách a zašleháváme)

Postup přípravy receptu

  1. Smetanou rozumějte smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33% (215 g je klasický kelímek Kunín, Olma aj.). Aby bylo možno smetanu dobře vyšlehat, měla by být dobře vychlazená (2-6°C).

  2. Šleháme vždy od nejnižšího stupně a když začne houstnout, rychlost šlehače zvyšujeme. Cukr přidáváme vždy až před ukončením šlehání. Čokoládu na vaření můžete nahradit čokoládovou polevou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!