Vepřová panenka s bylinkami a zapečený fenykl s žampiony a sýrem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Vepřová panenka:
- 450-600 g (podle velikosti porce) vepřová panenka
- Na nálev:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté sladké uzené papriky
- ochucená bylinková sůl (směs Devět sil od fy Cereus z prodejen Herba)
- česnek
- Na ozdobu:
- kopr
- rozmarýn
- tymián
- pažitka
- Fenykl: (na víně s žampiony)
- 1,5 bulvy fenyklu
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 3 dcl bílého vína
- 300 g žampionů
- 75 g tenkých koleček salámu Chorizo
- 75 g strouhaný Parmazán nebo např Gran Moravia
- 3-4 rajská jablíčka
Postup Vepřová panenka s bylinkami a zapečený fenykl s žampiony a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Umytou vepřovou panenku nakrájíme na 3 tlustější medailonky (výška cca 2-3 cm), nožem zlehka naklepeme, vložíme do mikrotenového sáčku zároveň se lžící olivového oleje, lžičkou uzené sladké papriky a lžičkou ochucené bylinkové soli (použil jsem směs Devět sil od fy Cereus z prodejen Herba), dobře uzavřeme, promneme, aby byla marináda na mase ze všech stran a sáček uložíme na 1-2 hodinky do chladu.
Pak vyndáme panenku ze sáčku, (zbytek láku použijeme na potírání při grilování), vložíme do el. trouby předehřáté na 225°C nahoru pod gril a na mřížce grilujeme 9-10 min z každé strany.
Takto opečenou vepřovou panenku z trouby vyndáme a servírujeme s přílohou a bylinkami.
K panence obyčejně podávame vařené brambory, přelité bylinkovou omáčkou, ozdobíme čerstvým koprem, tenkými lístky fenyklu a rozmarýnem, já ji dnes připravil se zapékaným fenyklem a cuketami v sýru Gran Moravia a Gouda.
K tomu: Fenykl na víně s žampiony
Na oleji orestujeme na proužky nakrájený fenykl do poloměkka. Přidáme sůl, pepř a víno. Ještě krátce podusíme.
Zvlášť na pánvi opečeme žampiony do zlatova. Osolíme a smícháme s hotovým fenyklem. Všechno dohromady promícháme se strouhaným sýrem, vložíme do zapékací misky vymazané olejem a na dno pokladeným salámem Chorizo a zapečeme v rozehřáté troubě.
Na talíři přidáme jako top nakrájená rajčátka a lehce posypeme bylinkami a sýrem.
Vhodnou přílohou je rýže nebo opékaný brambor nebo lze jíst bez dalších příloh – stačí uvedená zapékaná zelenina zelenina v sýru. Zapíjíme dobrým suchým bílým vínem.