Vepřová kýta na kmínu s kapustičkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové kýty
3 velké cibule
2 stroužky česneku
0,75 litru masového vývaru
0,5 kg čerstvé růžičkové kapusty
1 lžíce mletého kmínu
sůl
pepř
sádlo
máslo
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu nakrájíme na středně velké kostky. Promícháme je se solí utřenou s česnekem, pepřem, a mletým kmínem a dáme chvilku odležet.

  2. Ochucené maso vložíme do hrnce, kde máme rozpuštěnou lžíci vepřového sádla a opékáme dozlatova.

  3. K opečenému masu přidáme na jemno nakrájené cibule a necháme ještě chvilku opékat s masem. Obsah hrnce podlijeme připraveným vývarem (cca ¾ litru) a dusíme do měkka.

  4. Mezitím si očistíme růžičky kapusty od svrchních lístků, opereme a uvaříme je v páře během 20 minut. Ochutíme solí a pepřem a udržuje teplé k podávání.

  5. Měkké a udušené vepřové maso vyjmeme ze šťávy a udržujeme teplé.

  6. Šťávu, která je z části zahuštěna cibulí rozmixujeme ponorným mixérem do sametově hladké omáčky, kterou následně dle potřeby a chuti zahustíme máslovou jíškou. Pokud nám cibule omáčku dostatečně nezahustí a použijeme studenou máslovou jíšku tak omáčku musíme ještě 15 minut za občasného promíchání provařit, aby zmizela pachuť mouky. Servírujeme s vařeným bramborem a 3 -4 růžičky kapusty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!