Vepřová játra s jablky na víně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g vepřových jater
- 2-3 PL hladké mouky
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 1 lžička kari
- pepř
- 2 PL oleje
- 100 g slaniny (Gazdovská, anglická...)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 PL rajčatového protlaku nebo kvalitního kečupu
- 150 ml polosuchého bílého vína
- 1 větší červené jablko s křehkou slupkou
- sůl
- tymián čerstvý nebo sušený
Postup Vepřová játra s jablky na víně
Postup přípravy receptu
-
Játra omyjeme, důkladně osušíme a nakrájíme na plátky.
Mouku smícháme s paprikou, pepřem a kari kořením.
Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Opečeme ji dorůžova, přidáme půlkolečka cibule a plátky česneku a společně restujeme.
Plátky jater protáhneme ochucenou moukou a vložíme na připravený základ. Společně opékáme, až se játra zatáhnou.
Přidáme protlak a bílé víno, stáhneme oheň a přikryté dusíme asi 10 minut. Občas promícháme.
Jablko omyjeme a i se slupkou nakrájíme na plátky, které přidáme k játrům, jídlo osolíme, přidáme lístečky tymiánu a ještě 2 minutky společně podusíme. Podáváme, nejlépe s rýží.