Věnečky plněné masem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 50 g tuku
- 1 vejce
- sůl
- 2 lžíce strouhaného sýra
- asi 1,25 dl mléka
- 20 g droždí
- zrnko cukru do kvásku
Postup Věnečky plněné masem
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme s cukrem, vlahým mlékem a trochou mouky. Kvásek necháme vzejít. Do připravené mouky přidáme strouhaný sýr, vlahý tuk, kvásek, sůl a zaděláme těsto. Vykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na stejné díly a vyválíme na obdélníčky. Po celé délce nakrájíme proužky tak, že necháme větší část vcelku, na ni dáme náplň, pak stočíme, potřeme vajíčkem a proužky přehneme přes váleček, pro efekt můžeme každý proužek trochu stočit (pokroutit). Pak vytvarujeme věneček a konce spojíme.
Náplň - podle chuti salám (šunka) nasekaný na drobno nebo uzené maso, či mleté maso orestované na cibuli a ochucené kořením.
Potřeme vajíčkem, posypeme sezamem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova na 180 st.