Velikonoční věnec /s predstihom/

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
30 g droždí
80 g cukru krupice
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
70 g másla
2 vejce
olej podle potřeby na vymaštění fólie
Náplň:
300 g vlažské ořechy
1 dcl horkého mléka
1/2 balení rozinek aspoň den namočené do rumu na jemno semleté
50 g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z mlieka, droždia, polovice cukru urobíme kvások, z múky, soli, cukru, masla urobíme cesto, ktoré necháme nakysnúť, tak do polovice, zbytok dokysne už, ako hotový koláč.

  2. Cesto rozvaľkáme, ale ešte skôr si z neho tak 100 g odložíme stranou. Vaľkáme do kruhu.

  3. Na plech si dáme fóliu na pečenie a do stredu hlinenú nádobku dnom nahor, všetko natrieme olejom, rozvaľkaný kotúč dáme na plech, cez nádobku a naplníme do kruhu plnkou z orechov, pripravenou zaliatím horúcim mliekom a pridaním cukru a hrozienok.

  4. Potom postáčame koláč smerom ku stredu, cesto ktoré je na rajničke pokrájame na 8 dielov cez vrch a preložíme cez stočený závin, koláč natrieme žĺtkom a dozdobíme ružičkami z cesta, ktoré sme si na začiatku odložili, tie nenatierame žĺtkom, ale olejom a dáme piecť, 180-200 st polhodinu, aj viac pekne do tmava.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!