Vejce vinným sosem, s houbami províněná

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

4 vejce
1 PL másla
1 PL mouky
1 pánská hrst sušených hřibů
1 cibule
1 dl vývaru
0,7 l suchého vína
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vejce natvrdo vařená oloupu. Odložím.

  2. V kastrůlku roztopím přepuštěné máslo a zesklovatím na něm drobno pokrájenou cibuli. Přidám scezené houby, které jsem včera namočil. Obecenstvu předvedu několik umných protřepání pánví (železnou), ať se obecenstvo baví (v mém případě, na mou osobu, čumí jen ten pes, marně doufající, že mi to spadne).

  3. Až mi cibulka jemně zezlátne, zapráším moukou, zaliji ji lehce vývarem a 1 dl vína. Podusím, dochutím solí a pepřem.

  4. A nyní nastává ten vrcholný okamžik čarování s vejci. Uchopím vejce do levé ruky, nůž do pravé ruky a umně vedu řez od špičky dolů tak, abych nakrojil bílek a žloutek zůstal nedotčen, leč odhalen.

  5. Po nářezu vložím vejce do sosu a nechám chvíli povařit. Podávám teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!