Variace na kolínské řepánky bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto:
- 1 lžička sušeného droždí
- 150-200 ml sojového mléka
- 2 lžíce cukru
- 200 g bezlepkové mouky
- 1/2 lžičky xanthanu
- špetka soli
- 2 lžíce oleje
- Nádivka:
- cukrová řepa
- 200 g máku
- 1 lžička skořice
- špetka mletého hřebíčku
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citronová kůra z 1/2 citrónu
- cukr dle chuti
Postup Variace na kolínské řepánky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.
Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
Ve vlažném sojovém mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem a špetkou soli. Přilijeme kvásek a olej a vypracujeme tužší těsto.
Ihned ho na pečicím papíru vyválíme do tenčí placky. Na polovinu těsta naneseme řepovo-makovou nádivku a pomocí okrajů pečicího papíru přiklopíme druhou polovinou těsta. Přeneseme na plech a necháme na teplém místě asi 45 minut vykynout.
Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dorůžova.