Variace na kolínské řepánky bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto:
1 lžička sušeného droždí
150-200 ml sojového mléka
2 lžíce cukru
200 g bezlepkové mouky
1/2 lžičky xanthanu
špetka soli
2 lžíce oleje
Nádivka:
cukrová řepa
200 g máku
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
citronová šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra z 1/2 citrónu
cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu.

  2. Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.

  3. Ve vlažném sojovém mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem a špetkou soli. Přilijeme kvásek a olej a vypracujeme tužší těsto.

  4. Ihned ho na pečicím papíru vyválíme do tenčí placky. Na polovinu těsta naneseme řepovo-makovou nádivku a pomocí okrajů pečicího papíru přiklopíme druhou polovinou těsta. Přeneseme na plech a necháme na teplém místě asi 45 minut vykynout.

  5. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!