Velikonoční medovníčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

750 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce kakaa (nemusí být)
80 g tuku (Stella, másla..)
120 g medu
250 g moučkového cukru
4 vejce
3 lžíce rumu
citronová kůra z 1 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smíchání s kořením, přesátým kakaem a jedlou sodou.

  2. Tuk lehce rozpustíme s medem a vlahý nalijeme do směsi s moukou.

  3. Přidáme celá vejce, moučkový cukr, rum a citronovou kúru.

  4. Zpracujeme těsto, které nemusíme nechávat uležet, ale klíďo můžeme.

  5. Rozválíme na plát, vypichujeme tvary, dáváme na pečící papír a pečeme v troubě asi na cca 175 stupnů asi 6-7 minut, podle velikosti a tlouštce rozváleného těsta.

  6. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozšlehaným vejcem.

  7. Necháme vydýchat minim. do druhého dne a pak můžeme zdobit bílkovou polevou.

  8. POLEVA: na 1 bílek: cca 150 g moučkouvého-dvakrát přesátého cukru, 1 lžička solamylu, 1 lžička citronové štávy - vše utřeme vařečkou RUČNĚ! dokud se poleva správně netáhne.

  9. Zkusíme trošku do zdobícího sáčku a můžeme začít. RADA: aby jste nemuseli bílek pracně přesívat přes sítko, krásně se procedí přes silonovou punčošku;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!