Slané vánoční variace
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g najemno nastrouhaného Parmezánu
- 1 žloutek
- uzená paprika
- žervé s trochou nasekané pažitky
- sardelky nakrájené na malé kousky
Postup Slané vánoční variace
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla, sýra a žloutku vypracujeme rychle těsto, klasicky jako na linecké. Dáme do lednice na půl hodinky odležet. Rozehřejeme troubu na 200 st.
Další viz foto: Z jedné části uválíme klasické malé rohlíčky. Z další části mezi dvěma pečícími papíry těsto vyválíme na cca 2 mm, vykrajujeme klasicky jako linecké, polovina s prázdným kroužkem uprostřed (stejně jako u sladkého nepodsypáváme moukou!! ani zbytky po vykrájení, jen zpracujeme zpět do koule). Z další části uděláme váleček a nakrájíme plátky cca 3 mm, můžeme i vykrajovat tvary. Z poslední části uděláme malé kuličky a nožem nařízneme do kříže.
Pečeme do lehkého zezlátnutí, cca 8-10 minut - hlídáme, necháme vychladnout. Vykrájené plátky poprášíme uzenou paprikou. Kolečka pospojujeme ochuceným žervé. Do zářezu v kuličkách vložíme kousíček sardelky. Jsou dobré hned, ale můžeme nechat i rozležet pár dní.