Jarní chlebík
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 160 ml vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 21 g droždí
- 200 g hladké mouky
- Dále do těsta:
- 240 ml vody
- lžička octa
- lžíce oleje
- lžíce Bramboráku v prášku
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 150 g žitné celozrnné mouky jemné
- 300 g pšeničné chlebové mouky
Postup Jarní chlebík
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat a hotový omládek pak v zavřené pekárně asi 45 minut kynout.
Přidáme ostatní suroviny a bez předehřevu necháme umíchat těsto, které nám pak v pekárně i vykyne (může ale klidně kynout i v míse).
Vykynuté vytáhneme, přetužíme a rozdělíme na dva nestejné díly - 1/3 a 2/3, z každého uděláme plošší bulku. Střed větší bulky ještě dlaní promáčkneme a do prohlubně usadíme menší bulku. Omoučeným obráceným koncem vařečky celý chlebík svrchu propíchneme až k podložce a takto upravený už necháme na plechu nakynout.
Vykynutý chleba potřeme vejcem s trochou vody, vařečkou obnovíme důlek, můžeme ozdobit i semínky (použila jsem dýňová) a vložíme do vyhřáté trouby. Prvních 5-10 minut pečeme na 220°C, pak zmírníme na 190-200°C a dopečeme, ještě asi 35-45 minut. (Každá trouba peče jinak.) Chleba výrazně voní a díky nezvyklému tvaru přitahuje i oči - krajíce vypadají jako obláčky. (Těsto nemusíte dělat jen v pekárně, můžete klidně i ručně nebo robotem.)