Vařené hovězí se zeleninou a křenovým smetanovým přelivem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Maso:
400 g mrkve
1 – 2 středně velké cibule
5 – 6 šalotek
1/4 menšího celeru
1 řapík řapíkatého celeru s listy
2 pórky
1 svazek petrželky
1 lahůdková zelená cibulka
1 kg hovězího masa na vaření
1 lžička soli
1 lžička nemletého černého pepře
Bujónové brambory:
1 kg brambor
Křenová omáčka:
1/2 středně silného křenu
100 g zakysané 15% smetany
125 ml (1/2 kelímku) 33% smetany ke šlehání
sůl
pepř
1 jablko
1 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a celer opláchneme, osušíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky (šalotky ponecháme vcelku). Petrželku opláchneme, necháme ji okapat, pak z ní otrháme lístečky a jemně je usekáme. Brambory oloupeme, omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou.

  2. Maso opláchneme. V hrnci přivedeme do varu 2 – 3 litry osolené vody. Do vroucí vody vložíme maso a celý nemletý černý pepř. Jakmile se začne na povrchu vývaru tvořit pěna, pečlivě ji sbíráme, zmírníme plamen, hrnec přikryjeme pokličkou s malým kulatým otvorem a nemáme-li takovou, ponecháme u okraje hrnce malou škvírku. Maso vaříme doměkka, tj. asi 2 – 3 hodiny. Zhruba 30 minut před dohotovením přidáme do vývaru pokrájenou zeleninu.

  3. Mezitím nakrájíme na kostičky očištěné a omyté brambory, které asi 30 minut před podáváním masa vložíme do jiného hrnce a zalijeme je ½ – ¾ litrem horkého vývaru, který jsme odebrali z masa a asi 20 – 25 minut v něm brambory povaříme.

  4. Zkusíme maso je-li už hotové (zapíchneme do něj vidlici a nemělo by klást žádný odpor).

  5. Krátce před tím, než je maso doměkka uvařené, omyjeme křen a oškrábaný ho na jemném struhadle nastrouháme. K němu přistrouháme jablko i se slupkou (samozřejmě bez jaderníku) a zakápneme citrónem, aby směs netmavla. Takto připravený křen s jablky dáme do misky se zakysanou smetanou a dobře metlou promícháme. Šlehačku našleháme dotuha a postupně ji přidáváme ke křenovému krému. Hotovou směs ještě podle chuti osolíme a opepříme.

  6. Maso po vyndání necháme na chvilku odpočinout. Pak ho nakrájíme na plátky a to příčně přes vlákna, aby se nerozpadalo a porce na talíři působily vzhledně.

  7. Maso podáváme s křenovým přelivem s přílohami a směsí jemně posekaných zelených natí (petrželka, cibulka a dle vaší chuti a libosti).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!