Bezlepkový mrkváček aneb mrkvový dortík
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g oleje
- 100 ml obilného mléka
- 150 g bezlepkové směsi Jizerka
- 1 bezlepkový kypřící prášek
- 280 g mrkve (očištěné)
- 60 g mletých mandlí
- 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
- krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g gervais
- 50 g třtinového cukru
- 50 g másla
- mandle (drcené, na ozdobu)
- vlašské ořechy (drcené, na ozdobu)
Postup Bezlepkový mrkváček aneb mrkvový dortík
Postup přípravy receptu
-
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do velké mísy dáme cukr a spolu se žloutky vyšleháme do nadýchané pěny.
Zašleháme do ní olej a mléko.
Přidáme Jizerku, kypřící prášek a ořechy.
Přidáme i jemně nastrouhanou mrkev a opatrně vmícháme sníh.
Směs nalijeme do vymazané a vysypané nádoby, pečeme při 175°C cca 65-70min. V druhé polovině pečení je dobré dort přikrýt alobalem, aby příliš neztmavl. Pro kontrolu propečenosti zapíchneme špejli do středu – měla by být čistá. Jestliže je to potřeba, pečeme o pár minut déle. Hotový dortík necháme chladnout ve formě, aby se nerozpadl.
Během chladnutí si připravíme krém. Změklé máslo šleháme s cukrem, poté za stálého míchání po lžících přidáváme tvaroh a gervais.
Studený korpus rozpůlíme, natřeme krémem, slepíme a zbytek krému potřeme na povrch dortu.
Nakonec už jen zbývá posypat ořechy a dát na 24hod do lednice.