Bezlepkový mrkváček aneb mrkvový dortík

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g třtinového cukru
3 vejce
100 g oleje
100 ml obilného mléka
150 g bezlepkové směsi Jizerka
1 bezlepkový kypřící prášek
280 g mrkve (očištěné)
60 g mletých mandlí
100 g vlašských ořechů (nasekaných)
krém:
250 g měkkého tvarohu
200 g gervais
50 g třtinového cukru
50 g másla
mandle (drcené, na ozdobu)
vlašské ořechy (drcené, na ozdobu)

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do velké mísy dáme cukr a spolu se žloutky vyšleháme do nadýchané pěny.

  2. Zašleháme do ní olej a mléko.

  3. Přidáme Jizerku, kypřící prášek a ořechy.

  4. Přidáme i jemně nastrouhanou mrkev a opatrně vmícháme sníh.

  5. Směs nalijeme do vymazané a vysypané nádoby, pečeme při 175°C cca 65-70min. V druhé polovině pečení je dobré dort přikrýt alobalem, aby příliš neztmavl. Pro kontrolu propečenosti zapíchneme špejli do středu – měla by být čistá. Jestliže je to potřeba, pečeme o pár minut déle. Hotový dortík necháme chladnout ve formě, aby se nerozpadl.

  6. Během chladnutí si připravíme krém. Změklé máslo šleháme s cukrem, poté za stálého míchání po lžících přidáváme tvaroh a gervais.

  7. Studený korpus rozpůlíme, natřeme krémem, slepíme a zbytek krému potřeme na povrch dortu.

  8. Nakonec už jen zbývá posypat ořechy a dát na 24hod do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!