Guláš, hovězí či vepřový
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,5 kg -2 kg hovězího krku, hovězí kližky nebo vepřové plece
- 1 kg cibule
- 6 stroužků česneku (hlava)
- 2 plnější lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce jemné paprikové pasty, maďarská v tubě či sklenici
- 1,5 litru hovězího vývaru nebo 2 kostky masoxu
- 2 lžíce sladké papriky (maďarské nebo Kotanyi)
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky soli (pozor na masox či slanost vývaru)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička pálivé papriky (dle chuti)
- 1 lžíce majoránky
- Na zahuštění:
- dle vlastního výběru, nic nebo 3 středně velké brambory strouhané najemno a vařené alespoň půl hodiny v guláši nebo tvrdší strouhaný chléb (guláš vydrží kratší dobu) či 3-4 lžíce hladké mouky rozmíchané v ½ litru studené vody.
Postup Guláš, hovězí či vepřový
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme na kostky a dáme restovat, nejlépe do širšího kastrolu. Mícháme.
Teď je asi 25 minut čas na nakrájení masa, kostky 3x3 cm, připravit: lžíci sladké papriky a protlaku, lžičku drceného kmínu, půl lžičky tymiánu, 3 stroužky nasekaného česneku…hala bala:)
Když je cibulka krásně tmavá až do hněda a někde se jeví místy mírně spáleně, je hotová, zeslabte zdroj tepla a přidejte drcený kmín, tymián, pár vteřin zasmažte do tuku, česnek také mírně zasmažte (ne dlouho, 30 sekund až minutka-hořkne s barvou), poté sladká paprika 15 vteřin do tuku a rajský protlak, mícháme, vytvoří se hnědo červený ZÁKLAD s odděleným tukem, cca minutka.
Zesílíme plamen a hned přidáme maso 1,5 kg-2 kg: (děleno) 4 prostě následně po 2 minutách 4 x velké hrsti masa, pokaždé zatáhneme, promícháme (1-2 minuty), pokud by vše mělo tendenci se mírně napalovat nevadí, je třeba to odrazit 1 dcl vody či krapet víc, odvařit a pokračovat…nyní přidáme zbytek přísad kromě majoránky a zbytku česneku… promícháme. Zalejte vývarem, vše přiveďte k varu i s mícháním ode dna (MÁTE FINÁLNÍ ZÁKLAD) a poté vařte na mírném až středním ohni či jiném zdroji, 1 a 1/2 hod. až 1 a 3/4 hod.(hovězí) nebo 1 a 1/4 hod.(vepřové) do měkka, ale ne moc úplně měkké, aby se nerozpadlo, nyní můžete (NEMUSÍTE) maso vyndat, guláš přepasírovat, je pak sametově jemný, přidat česnek, zahustit, případně dochutit…sůl opatrně, guláš může mít 15% úbytek tekutiny. Provařte a vráťte maso, vypněte a nadrhněte sušenou majoránku.