Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 250 g uzeného bůčku (výborný je na těchto stránkách hojně diskutovaný německý špek, který koupíte v Lidlu již nakrájený)
- klobása (třeba ostravská)
- 1 kg cibule (dávám sotva polovinu)
- červené víno plné chuti, může být polosuché
- 1 šlehačka
- 1 střední syrová brambora
- 1 větší mrkev
- kousek celeru
- kousek petržele
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička kečupu
- 1 plná polévková lžíce rybízového džemu
- paprika sladká
- paprika pálivá
- drcený pepř
- jalovec
- majoránka
- strouhaná citronová kůra
- sůl
Postup Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel
Postup přípravy receptu
-
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na níž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.
Mezitím připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Po změknutí přidáme sůl, hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout.
Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne v lednici. Teprve poté pphřejeme. Nevaříme v papiňáku!! Hezky pozvolna dusíme v kastrólu se silnějším dnem.