Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky
250 g uzeného bůčku (výborný je na těchto stránkách hojně diskutovaný německý špek, který koupíte v Lidlu již nakrájený)
klobása (třeba ostravská)
1 kg cibule (dávám sotva polovinu)
červené víno plné chuti, může být polosuché
1 šlehačka
1 střední syrová brambora
1 větší mrkev
kousek celeru
kousek petržele
1 lžička hladké mouky
1 lžička kečupu
1 plná polévková lžíce rybízového džemu
paprika sladká
paprika pálivá
drcený pepř
jalovec
majoránka
strouhaná citronová kůra
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na níž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.

  2. Mezitím připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu.

  3. Po změknutí přidáme sůl, hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout.

  4. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne v lednici. Teprve poté pphřejeme. Nevaříme v papiňáku!! Hezky pozvolna dusíme v kastrólu se silnějším dnem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!