Hovězí na burgundský způsob
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,25 sklenice vína
- 1 šálek olivového oleje
- šálek citronové šťávy
- 5 stroužků česneku
- 1-2 lžíce tymiánu (nasekaného)
- 1-2 lžíce čerstvé majoránky
- 1,5 kg hovězího masa (vhodného k dušení)
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g slaniny (nakrájené na kostky)
- 1 šálek pórku (nakrájeného)
- 1 šálek karotky (nakrájené)
- 2 šálky cibule (nakrájené)
- 3 lžíce česneku (pasírovaného)
- sůl
- pepř
- 1/2 šálku mouky
- 1 šálek hovězího bujónu
- 350 g rajčat (nakrájených)
- 1 pórek (nať)
- 2 lžíce tymiánu (čerstvý)
- 200 g šalotky
- 250 g hub (krájených, nejlépe shiitake)
- 4 lžíce másla
- široké vaječné nudle
- 1 lahev červeného vína (jako příloha k jídlu)
Postup Hovězí na burgundský způsob
Postup přípravy receptu
-
Dejte maso do středně velké mísy, přidejte víno, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Smíchejte dohromady a nechte marinovat dvě hodiny, popřípadě přes noc. Poté maso z marinády vytáhněte.
Rozpalte olej na pánvi, přidejte slaninu a smažte dozlatova. Vyjměte z pánve a vložte tam pór, mrkev, cibuli, česnek a opečte opět dozlatova. Obalte maso v mouce soli a pepři.
Lehce jej ve velké pánvi osmahněte. Přidejte víno, zeleninu, slaninu, bujón, rajčata, marinádu a pórkovou nať. Zalijte vodou, přiveďte k varu a přikryjte pokličkou. Maso duste do změknutí asi 2,5 až 3 hodiny.
Prudce osmažte houby na másle a dejte stranou. Poté osmahněte šalotku. Nudle připravte ve velkém hrnci vody. Vařte je až do změknutí. Cibuli a houby přidejte k podušenému masu a krátce promíchejte. Servírujte společně s nudlemi.
Podáváme jako hlavní jídlo, které již nepotřebuje žádné speciální přílohy. Protože se jedná o francouzský recept, je naprostou nutností servírovat k jídlu láhev kvalitního červeného vína.