Vařená kukuřice/ klas, nixtamalizace, základní
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 130 g kukuřičných zrn
- nebo
- 2 ks kukuřičných klasů 150 mm dlouhých
- 1 polévková lžíce dřevěného popela
- nebo
- 1 polévková lžíce hašeného vápna (Ca(OH)2)
- Volitelně
- 1 lžička másla (i přepuštěného - šmolc, ghee)
Postup Vařená kukuřice/ klas, nixtamalizace, základní
Postup přípravy receptu
-
Namočit suchou kukuřici do studené vody na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.
Do nerezové, nebo smaltované nádoby nalít vodu, i z namočení kukuřice, smíchat s dřevěným popelem, nebo hašeným vápnem. Nesmí být hliníkové nádobí, ani kuchyňské náčiní - reaguje se zásaditým roztokem. Kukuřičné klasy je možné nechat ve studené vodě, kukuřičná zrna sypat až do vařící vody. Samotná zrna nechaná ve studené vodě většinou popraskají (40-60%). Směs s dřevěným popelem vydává bublavé zvuky hned od začátku vaření - nutné hlídat začátek varu. Je mírný zápach při vaření (podle autora).
Vařit asi 30 minut. Kratší čas -5 minut=tvrdší, max +15 minut=dostatečně měkké. Mírně zvětšený objem uvařeného.
Po uvaření ponechat v nádobě v lázni nejméně 12 hodin. Pro chuťově lepší výsledek 24 hodin. Další zvětšení objemu, asi 1,8 násobek proti suchému objemu.
Po odstátí je možné neutralizovat roztok octem (kyselý). Vyloupat zrna z klasů - dřevěný popel zůstává mezi zrny. Promýt uvařená zrna od zásaditého roztoku - cedník se zrny ponechat např. v misce, promíchat prsty. Druhé promytí může být pod tekoucí vodou, promíchat prsty. Není potřeba více, na chuti není znát roztok. Koncová hmotnost zrn je kolem 205 g ze 100 g suchých.
Lze jíst studené, prohřáté na pokojovou teplotu. Nebo prohřát ze studeného ve vodě dané vařit. Postačí nechat přejít varem. Zde je možné dohnat +5 minut vaření z bodu 3. receptu.
Na povrch přidat máslo, rozpustí se teplem zdola.