Vánoční zapečená jablka se zmrzlinou
Recepty, OstatníSuroviny
- 2 větší jablka
- 1 vejce
- 1 hřebíček
- 1/2 badyánu
- 8 vlašských ořechů
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 lžička másla
- 1 lžíce rumu
- 1/4 citronu
- vanilková zmrzlina
Postup Vánoční zapečená jablka se zmrzlinou
Postup přípravy receptu
-
Jablka horizontálně rozřízneme, abychom viděli hvězdičky jadřince. Lžičkou vydlabeme jadřinec (ten vyhodíme) a potom po kouskách zbytek dužiny, aby vznikla mistička s 0,5-1 cm silným okrajem jablka. Citronem vytřeme vzniklou jablečnou misku, aby dužina nečernala.
Vydlabanou dužinu dáme do kastrůlku, podlijeme 1 lžící vody a cca 10 min. dusíme spolu s cukrem, skořicí a v hmoždíři rozdrceným kořením (badyán, skořice, hřebíček).
Poté odstavíme, necháme trochu vychladnout, vmícháme polovinu nahrubo nadrcených ořechů, žloutek, oříšek másla, rum a ušlehaný sníh.
Směsí naplníme 4 mističky, posypeme zbytkem ořechů a dáme péct do vyhřáté trouby na 15 minut na 150-170°C, dokud nezačne náplň zlátnout. Podáváme teplé s kopečky zmrzliny.