Rebarborovo-pudinkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 160 g Hery
- 120 g mletého cukru
- špetka soli
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 2 vejce
- 2-3 lžíce mléka
- Náplň:
- 1 kg rebarbory
- 250 g cukr (dala jsem písek)
- 1 vanilkový pudink
- 3 lžíce kysané smetany
- 50 g Hery
- 3 vejce
Postup Rebarborovo-pudinkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky a zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu.
Vyparacujeme si hladké těsto, vyválíme je-můžeme přímo na vymazaném a vysypaném plechu a okraje malinko povytáhneme, aby nám tam pěkně vlezla náplň. (Použijeme klasický větší plech, který bývá součástí sporáku).
Śťávu z rebarbory slijeme-je jí poměrně dost a do zhruba 4-4 a půl dcl dolijeme vodou.
V kysané smetaně smetaně rozmícháme pudinkový prášek a vmícháme do šťávy. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme cca 2 minuty.
Do ještě horkého pudinku vmícháme Heru a potom pomalinku předem rozšlehaná vejce.
Teplý pudink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40-50 minut asi na 200°C. Hlídáme. Pokud se nám pudink na plechu pořát trochu třepe, nevadí, ztuhne v lednici.
Moučník necháme ztuhnout nejlépe přes noc v lednici.