Kuřecí závitky se špenátem a klobásou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 větší plátky z kuřecích prsíček
3 silnější plátky kvalitní šunky
nebo 3 – 6 plátků anglické slaniny
trochu špenátu (čerstvý, mražený, nebo zbytek dušeného)
sůl a pepř
trošku granulovaného česneku
oblíbená klobása
1 lžíce másla + kousek másla pod špenát
1 lžíce oleje
1 střední cibule
worčestr
2 – 3 kávové lžičky sladké chilli omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Špenátová náplň: může být z čerstvých listů, z mraženého špenátu (nejsnadnější je to z porcovaného špenátu), ale může být i zbytek dušného špenátu, pod ten už ale nepotřebujeme tuk. Čerstvý nebo mražený špenát podusíme na malém kousku másla se solí, pepřem a granulovaným česnekem, vše podle chuti.

  2. Velké plátky masa z kuřecích prsíček opatrně naklepeme, mírně osolíme, opepříme a poklademe plátky šunky nebo anglické slaniny. Na to navrstvíme podušený špenát, asi ½ - 1 cm) na ten položíme přiměřeně dlouhý kus oblíbené klobásy. Závitky zabalíme, zajistíme jehlami nebo ovážeme bílou nití.

  3. V kastrolu na másle se lžící oleje opečeme závitky, vyndáme je a osmahneme cibuli do zlatova, vrátíme závitky a podlijeme vývarem nebo vodou. Dusíme doměkka, během dušení omáčku podle chuti dosolíme, můžeme i opepřit. Když je maso měkké, tak omáčku zahustíme hotovou jíškou nebo záklechtkou a provaříme 10 – 15 minut, dochutit omáčku můžeme pár střiky worčestru a troškou sladké chilli omáčky pro jemnou pikantnost.

  4. Já jsem měla stehenní řízky, u kterých se mi svaly pláítků při zavírání závitků dost od sebe oddělovaly, a špatně se mi to balilo. Doporučuji proto použít prsní řízky. Pokud použijete stehenní, tak neuzavírejte jehlami, ale pečlivě zavažte nití. Byla to mňamka. Pokud někdo fotku nevloží, přidám ji příště, až budu recept opakovat, tentokrát ty závitky nevypadají moc fotogenicky.

  5. Podáváme s rýží nebo i těstovinami, br. kaší apod. Pokud jako přílohu použijeme např. rýži s kostičkami červené papriky nebo třeba s hráškem, můžeme hrášek nebo papriku přidat včas i do omáčky a trochu v omáčce povařit, ale není to nutné, jde jen o barevný efekt při servírování.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!