Babiččino kuře
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1,5 - 2 kg kuře (naporcované na 6 dílů)
- 1/2 lžičky sladké maďarské papriky
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 150 g čerstvého másla
- hladká mouka
Postup Babiččino kuře
Postup přípravy receptu
-
Kuře dobře opláchneme a očistíme od zbytků brk a peří. Rozpůlíme a každou půlku rozdělíme na 3 díly. Uvedenou dávku másla rozpustíme v mikrovlnné troubě při max.350W (ne více, jinak vám máslo vybuchne) do tekutého stavu.
Všechno koření (papriku, rozmarýn, bílý pepř, kmín a sůl) rozmělníme v kamenném hmoždíři do jemně celistvé směsi. Tuto směs smícháme s ještě teplým rozpuštěným máslem. Vzniklou máslovo-kořeněnou směs poctivě vetřeme do porcí kuřete- trochu směsi si necháme na finální potření a porce naskládáme do pekáče. Podlijeme trochou vody a dáme přikryté péct do trouby.
Pečeme, dokud není kuře krásně měkké (cca 60 – 80 minut) a ke konci odkryjeme a potřeme zbytkem máslovo-kořeněné směsi po povrchu a dopečeme cca 10-15 minut nezakryté, čímž docílíme jemné křupavosti lahodně kořeněné kůže.
Vzniklou vypečenou šťávu rozředíme trochou vody, aby se nám pracně získaný lehce připečený výpek dobře rozpustil a obohatil svojí chutí výslednou šťávu. Šťávu dobře rozmícháme a zahustíme lžící hl. mouky, kterou dobře rozšleháme do šťávy společně s oříškem másla a necháme za trvalého míchání provařit cca 10 minut. Podáváme s rýží promíchanou se zrnky sladké kukuřice podušené na trošce másla a nasekané natě jarní cibulky.